Logo Logo
5 tipů, jak s dětmi vytvořit originální velikonoční dekorace
  • 02.02.2023
  • velikonoční dekorace,

Ač se to nezdá, Velikonoce již brzy zaklepou na dveře. Tyto svěží svátky jara máme bezpochyby spjaty s pomlázkou, barvením vajíček, sladkým pečením, a hlavně zdobením domova. Pokud dáváte přednost vlastnoruční výzdobě, máme pro vás tipy, jak vyrobit velikonoční dekorace za pár korun. Jsou velmi jednoduché, a přitom vytvoří nádhernou jarní atmosféru.

5 tipů, jak s dětmi vytvořit originální velikonoční dekorace

5 tipů, jak s dětmi vytvořit originální velikonoční dekorace

Nejprve si projdeme, jaké jsou pozitiva velikonoční dekorace vlastní výroby a jaké zvolit materiály a postupy proto, abyste si výrobu velikonoční dekorace mohli v klidu užít i s vašimi dětmi. Následně pak přejdeme k tipům a trendům pro co nejpěknější velikonoční dekoraci. Pojďme na to!

Proč velikonoční dekorace vlastní výroby?

Je pravdou, že nabídka supermarketů, co se týče velikonoční výzdoby, je opravdu široká. Setkat se můžeme jak s nádhernými vkusnými kousky, tak s kýčovitými postavičkami. Pořízení již hotových dekorací je snadné, rychlé, ovšem ne příliš finančně výhodné. Oproti tomu z vlastních výrobků budete mít o to větší radost, a navíc si je zhotovíte přesně podle vašich představ. Zapojíte-li do této kreativní činnosti i vaše děti nebo vnoučata, nejen že povzbudíte jejich představivost, ale hlavně se jedná o skvělou příležitost společně stráveného času.

Velikonoční dekorace Dakls Nest

Jak vyrobit velikonoční dekorace s dětmi?

Aby byla pro děti výroba velikonoční výzdoby skutečnou zábavou, vsaďte na jednoduché návody, které nevyžadují příliš pomůcek. Též byste do výrobního procesu neměli příliš zasahovat, aby děti mohly naplno popustit uzdu své fantazie. Proto upřednostněte velikonoční dekorace z papíru, plsti nebo přírodnin. Většinu potřebného materiálu budete mít doma, najdete v přírodě či ho seženete za pár kaček.

1. Velikonoční košíčky

Každý koledník bezpochyby potřebuje košíček na sladkou odměnu. Vyrobíte-li ho ve zmenšené verzi z čajových krabiček, stane se roztomilou dekorací třeba na velikonoční stůl. Tyto košíčky hravě zvládnou i 3leté děti. Budete potřebovat pouze krabičky od čaje, barevný papír, lepidlo a fixy. Jak na to? Z krabiček odstřihnete víko a polepíte je barevným papírem. Poté k nim přilepíte pruh papíru, který bude tvořit ucho. Základ je hotový. Nyní košíček dozdobíte nalepením hlavy zajíce nebo kuřátka. Zručnější děti oči a čumáček vystřihnou z papíru, můžete je též dokreslit fixou. Další variantou je polepení košíčku vystřiženými papírovými květinami a velikonočními vajíčky.

2. Plstěné velikonoční ozdoby

Pokud si lámete hlavu, jak ušít velikonoční dekorace s dětmi, vsaďte na plstění. Barevné plstěné listy snadno seženete v galanterii a hned se přesvědčíte, že s tímto materiálem se velice dobře pracuje. Užijete ho i na podzimní či vánoční tvoření. Tento nápad je určen starším dětem, které si už umí poradit s jehlou a nití. Na plsť si pomocí šablony obkreslíte vajíčko, zajíce, kytičku, srdíčko nebo kuřátko. A to vždy ve dvou provedeních. Vyplníte vatelínem a pomocí jednoduchého obšívacího stehu a bavlnky sešijete k sobě. Můžete ještě dozdobit korálky a okrasným stehem. Ozdoby z plsti následně pomocí nitě zavěsíte na větvičky do vázy nebo napíchnete na špejli a vsadíte do květináče.

Velikonoční věnec Ego Dekor Egg Hunt

3. Nápady s kraslicemi

Nápadů, jak si vyrobit velikonoční dekorace za pomoci vajíček, je nepočítaně. Pro tvoření s dětmi volíme vyfouknutá a klidně též rozbitá vajíčka. Vše nalezne své využití. I ty nejmenší děti zvládnou pomalování vajíček fixou, temperami a vodovkami. K takto ozdobeným vajíčkům pomocí tavné pistole přilepíme mašličku a máme hotovo. Další možností je polepení vajíček vystřiženými krajkami, stuhami a záclonou. Díky této recyklaci vznikne něžná dekorace v bělostných tónech. A co s rozpůlenými skořápkami? Vložte do nich namočenou vatu, na níž nasypete pár semínek řeřichy. Na skořápku domalujte fixem vtipný obličej a těšte se, až jí vyrostou zelené vlasy.

4. Velikonoční dekorace z proutí

Jedněmi z nejjednodušších proutěných dekorací, které zvládnou i děti, jsou rámeček a věnec. V případě rámečku si nastříháme cca 30 cm dlouhé proutěné větvičky v počtu 8 kusů. Tyto proutky svážeme po dvou, vytvoříme z nich okénko a přilepíme k sobě tavnou pistolí. Další možností je pořízení dřevěného rámečku v obchodě, na nějž proutky postupně pistolí připevníme. Jakmile máme proutěný rámeček hotový, pustíme se do dekorování. Ozdobíme ho přírodninami, květinami nebo plstěnými a papírovými ozdobami, jež jsou zmíněny výše. Co se týče výroby věnce, tam je práce ještě snadnější. S delších větviček vytvoříme kruh a svážeme. Velmi efektně vypadá věnec z kočiček, na němž jsou připevněná křepelčí vajíčka.

5. Na zahradu, balkon či terasu

Snadná, a přitom neokoukaná velikonoční dekorace venkovní, je květináč ozdobený vykrajovátky. Velikonoční vykrajovátka v podobě slepičky, kohouta, husy, zajíce atd. opatříme drátem, díky čemuž vznikne zápich. Tvoříme-li s dětmi, dáme raději přednost variantě závěsné. Vykrajovátka upevníme na provázek a pověsíme je na větvičky ve váze či malý stromek v květináči. Velikonoční zápichy velmi dobře ladí s hyacinty, osením a petrklíčem. Květinovou dekoraci můžeme dozdobit mechem, kamínky, peříčky a křepelčími vajíčky. Květináč omotáme něžnou krajkou a máme hotovo.

NABÍDKA DEKORACÍ

Trend pro letošní rok

Letošním Velikonocům budou vévodit bílé a šedé odstíny, což je vskutku elegantní kombinace. Nebojte se experimentovat a doplňte je čirými či stříbrnými dekoracemi, budou si velice dobře rozumět. Velikonočním stolům bude dominovat bílý porcelánový zajíček a stříbrné vajíčko, díky čemuž získá vskutku luxusní nádech. Pro koledníky si připravte čiré otevíratelné kraslice, do nichž umístíte drobné sladkosti. Rovněž je můžete použít i jako dekoraci v případě, že je vyplníte peříčky. Podtrženo a sečteno, letošní atmosféra Velikonoc patří neutrálnímu a decentnímu stylu.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Věříme, že díky našim 5 tipům budeme mít nevšední, a přitom krásné velikonoční dekorace, se kterými se bude pojit spousta zábavy během jejich tvoření.