Logo Logo
Jak opravit ratanový nábytek
  • 21.02.2022
  • ratan, ratanový nábytek,

Snídaně na terase či zahradě za svitu příjemného ranního slunce je jistě snem mnoha z nás. Ratan je přitom jedním z nejoblíbenějších materiálových řešení pro stylový balkónový, terasový nebo zahradní sedací nábytek. Jak se však správně o ratanový nábytek starat a jak jej případně opravit pro co nejdelší životnost se dozvíte v našem článku.

Jak opravit ratanový nábytek

Jak opravit ratanový nábytek

Nejprve se podíváme na to, s jakým poškozením a opotřebením se na ratanovém nábytku setkáte. Následně již přejdeme k tomu, jak opravit ratanový nábytek a jaké nástroje či příslušenství k tomu budete potřebovat. Samozřejmě se podíváme i na pravidelnou údržbu a jak čistit ratanový nábytek, čímž mu dokážete velmi znatelně prodloužit životnost. Pojďme na to!

Jaké známky opotřebení nebo poškození se mohou objevit?

Ratanový nábytek může být skvělým doplňkem každé zahrady, nicméně je důležité si uvědomit běžné známky poškození, které jej mohou časem postihnout a faktory, které hrají při poškození nebo opotřebení největší roli. Za prvé, ratan je přírodní materiál, takže, i když je velice odolný, tak při nesprávné nebo zanedbané péči může být náchylný k opotřebení. Za druhé, kromě mechanického poškození může mít taky počasí na ratanový nábytek velký vliv. Proto je důležité jej před povětrnostními vlivy chránit. O tom, jaký je ratan materiál, jaké má vlastnosti a k čemu všemu se používá se dočtete v našem článku Co je to ratan.

Zde jsou některé z nejčastějších známek opotřebení nebo poškození, které se mohou na ratanovém nábytku v průběhu času objevit:

  • Pokud není ratan chráněn před chladem, může časem zkřehnout a začít praskat.
  • Ratan může na slunci vyblednout, proto je důležité ho udržovat ve stínu. Obecně platí, že ratanový zahradní nábytek by se neměl nechávat venku po celý rok.
  • Spoje na ratanovém nábytku se mohou časem uvolnit, pokud nejsou správně utaženy. Je vhodné je časem zkontrolovat.
  • Nátěr na ratanovém nábytku může prasknout, odštípnout se nebo se odlupovat, pokud o něj není řádně postaráno. Pokud je lak ošetřován každý rok, měl by bez problémů vydržet mnoho let.
  • Polstry ratanového nábytku jsou zvláště náchylné k poškození. Pokud nábytek zrovna nepoužíváte, tak doporučujeme polstry schovat například do truhly či jiného zahradního úložného prostoru. Je také dobré polstry občas otřít mýdlovou vodou nebo je chránit ochranným potahem.
  • Ratanový nábytek může být také poškozen UV zářením, takže je důležité jej skladovat na kryté terase nebo v přístavku, když se v létě nepoužívá. Zahradní nábytek z ratanu je lepší na zimní měsíce přinést do domu a v případě potřeby přikrýt nepromokavým obalem.

ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Dokážete si ratanový nábytek sami opravit?

Ano, ratanový nábytek si můžete opravit sami. Ratan je přírodní materiál, takže je poměrně snadno opravitelný. Vše, co potřebujete, je několik základních nástrojů a spotřebních materiálů. Nejprve pomocí nože odstraňte všechna uvolněná nebo zlomená vlákna ratanu. Poté pomocí vlhkého hadříku očistěte oblast a odstraňte veškeré nečistoty a prach. Nakonec pomocí superlepidla připevněte nová vlákna ratanu na poškozené místo.

Ratanová vlákna můžete zakoupit ve většině zahradních obchodů. Pokud si chcete opravit celou nábytkovou sestavu, je levnější koupit velkou roli ratanu a odříznout si množství, které potřebujete na opravy.

K upevnění malých otvorů v ratanu můžete také použít superlepidlo. U větších poškozených ploch odřízněte poškození pomocným nožem nebo kotoučovou pilou a poté vyřízněte náhradní kusy ratanu, které jsou o něco delší než plocha, kterou se snažíte opravit. Ujistěte se, že křivka na každém konci ratanového kusu odpovídá křivce na poškozené oblasti. Poté, stejně jako výše, zatlačte nová ratanová vlákna na místo.

Set hnědého zahradního nábytku

Co potřebujete pro profesionální opravu?

Pokud hledáte profesionální opravu ratanu a ratanového nábytku, budete potřebovat několik klíčových nástrojů a příslušenství. Nejdůležitější z nich je kvalitní horkovzdušná pistole, kterou lze změkčit lepidlo používané k lepení ratanových pásů. Budete také potřebovat ostrý nůž nebo nůžky na stříhání ratanu a také blok brusného papíru, který pomůže vyhladit hrubé hrany. Existuje několik dalších klíčových položek, které budete potřebovat k opravě ratanového nábytku, ale tyto tři jsou nejdůležitější.

Ratan je přírodní dřevěný materiál, který se skládá z tenkých proužků, které jsou vetkány do sebe a z jednoho do druhého, aby vytvořily charakteristické vzory, které lze vidět při pohledu na ratanové židle nebo stoly. Výplet drží pohromadě pomocí silného lepidla, které se může časem opotřebovat nebo poškodit. Pokud se tak stane, pak je možné ratanový nábytek na zahradu odborně opravit.

U ratanového nábytku je také možné upravit vzor vazby, pokud mu chcete vrátit jeho zašlou slávu. To se provádí velmi jednoduše odstraněním některých tenčích proužků, které jsou vetkány mezi těmi, které chcete odstranit. Pokud se však jedná o rozsáhlejší opravy, tak vám doporučujeme navštívit profesionální opravnu, která vám pomůže.

Jak ošetřit ratanový nábytek

Ratanový nábytek je oblíbenou volbou pro vnitřní i venkovní prostředí. Je odolný, atraktivní a všestranný. Jak jsme však párkrát zmínili, vyžaduje určitou péči, aby si zachoval svou krásu a prodloužil životnost. Přesně proto se podíváme na to, jak ošetřit ratanový nábytek. Prvním krokem v péči o ratanový nábytek je jeho pravidelné čištění. Prach a nečistoty mohou časem povrch poškodit. K pravidelnému čištění nábytku používejte měkký hadřík. Pokud je nábytek více špinavý, použijte k čištění jemný roztok mýdla a vody. Nezapomeňte poté nábytek důkladně opláchnout, abyste odstranili veškeré mýdlo.

Dalším krokem je ochrana ratanového nábytku před přírodními živly. Sluneční světlo může povrch časem vyblednout. Škody může způsobit i déšť a sníh. K ochraně nábytku před těmito prvky použijte kvalitní polyuretan nebo lak. Při aplikaci dodržujte pokyny výrobce.

Posledním krokem v péči o ratan je olejování povrchu každých pár měsíců. To pomůže zachovat jeho lesk a chránit dřevěná vlákna před poškozením vlivem povětrnostních vlivů. Na trhu je několik dobrých produktů, které nabízejí ochranu před sluncem a počasím. Důležité je také skladování v zimních měsících. Doporučujeme ratanový nábytek schovat do vnitřních prostor nebo jej zakrýt nepromokavou plachtou. Schovat byste rozhodně měli polstry na sezení.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Oprava ratanového nábytku není nic těžkého, jen je moudré vědět, které příslušenství a nářadí k němu použít. Samozřejmě pravidelnou údržbou a čištěním dokážete velmi podstatně prodloužit životnost ratanovému nábytku. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to!