Logo Logo
Na co myslet před koupí a po koupi kuchyňského robota?
  • 10.10.2020
  • kuchyňský robot

Jak se postarat o kuchyňského robota? Jak poznám, že koupené nástavce budou k mému kuchyňskému robotovi kompatibilní? Jak dlouho vydrží kuchyňský robot a jak si ho mám vůbec vybrat? Spousta otázek, na které vám rádi odpovíme v tomto článku, ve kterém se mimo jiné i zaměříme na to, na co myslet před koupí a po koupi kuchyňského robota. Jdeme na to!

Jak vybrat kuchyňský robot

Na co myslet

Před koupí kuchyňského robota

Kompatibilita

Vždy vyhledávejte příslušenství, včetně nástavců, které jsou stejné značky, jako váš kuchyňský robot. Většina značek je mezi sebou nekompatibilní. Různí se ale i kuchyňští roboti v rámci jedné značky, čímž nemusí všechny nástavce sedět na všechny typy kuchyňských robotů právě jedné značky. Některé nástavce jsou totiž pouze pro určitou modelovou řadu nebo dokonce pouze pro jeden model.

Pro ověření kompatibility nástavce s vašim kuchyňským strojem stojí za to pročíst a porovnat produktové listy robota i nástavce. Produktové listy totiž zpravidla obsahují informaci o kompatibilitě. Pokud však z nich nejste chytřejší, tak velmi často naleznete informace o kompatibilitě robota s nástavci na webových stránkách výrobců.

Materiálové složení

Materiálové složení a jeho zpracování hraje u kuchyňských robotů důležitou roli v jeho životnosti. U kvalitnějších modelů tak najdete použitou nerezovou ocel, železo a hliník, zatímco u levnějších a méně kvalitnějších modelů naleznete spousta součástí vyráběných z plastů. Je nejspíše logické, že plastové součástky jsou oproti výše zmíněným méně odolné. 

Ještě podstatnější je materiálové složení u nástavců, kde stojí za to investovat do kvality. Při četném umývání v myčce začne být opotřebení plastů velmi rychle viditelné. 

NABÍDKA KUCHYŇSKÝCH ROBOTŮ

Životnost

Kdo se o svého kuchyňského robota dobře stará, ten se může spolehnout na mnoho let služby. Univerzální doba životnosti stanovit nejde, jelikož se odvíjí od spousty faktorů od materiálového složení, zpracování, výroby a následné péče, skladování a užívání. Nicméně i levnější modely s plastovými komponenty by při důkladném čištění měly vydržet aspoň 3 roky. Kvalitnější kuchyňští roboti však při správné péči vydrží i přes 10 let.

Dětská výživa / Baby food

Pro přípravu vlastní dětské výživy není vlastnění kuchyňského robota podmínkou. V klidu si poradíte i s klasickým tyčovým mixérem. Samozřejmě, kdo již kuchyňského robota vlastní, ten jej může k přípravě baby food rozhodně použít.

V podstatě každý kuchyňský robot obsahuje na přípravu dětské výživy dostatečně vyhovující mixér.

Kvalitní kuchyňský robot SMEG

Po koupi kuchyňského robota

Čištění a údržba

Jelikož každý chce co nejvíce prodloužit životnost svého kuchyňského robota, tak je pravidelné čištění po každém užití naprosto základním úkonem. Údržba kuchyňského robota závisí mimo jiné i na frekvenci jeho užívání.

Po použití kuchyňského spotřebiče jakým je kuchyňský robot stačí zpravidla vlhčeným ubrouskem utřít povrch robota od zbytky těsta a jiných fleků. Před jakoukoliv údržbou a čištěním vytáhněte přívodní kabel kuchyňského robota ze sítě! Nástavce, mísy a další příslušenství můžete obvykle vložit a umýt v myčce. Záleží však vždy na pokynech v produktovém listu!

I přes důkladné čištění je normální, když se časem objeví menší či větší mastné skvrny a skvrny od nečistot, které už vlhčeným ubrouskem nesmyjete. Avšak pozor! Dle jakosti kuchyňských robotů může při použití klasických ochranných prostředků dojít k poškození robota. Z toho důvodu radíme použití domácích prostředků jako ocet s citronovou šťávou, které robota velmi efektivně zbaví mastných fleků.

Likvidace

Jelikož je kuchyňský robot elektrickým zařízením, tak by měla jeho hlavní část putovat do elektroodpadu. Příslušenství by se mělo při vyhazování roztřídit dle materiálů, ze kterého je vyrobeno.

NABÍDKA KUCHYŇSKÝCH ROBOTŮ

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku přiblížily faktory na které myslet, než si pořídíte svého nového kuchyňského robota. Uvidíme se u dalšího článku!