Logo Logo
Jak vybrat lednici
  • 30.10.2022
  • lednice, americká lednice,

Nemusíte být odborníkem na ledničky, abyste věděli, že lednice je důležitým spotřebičem ve vaší domácnosti. Je to místo, kde ukládáte jídlo a nápoje, ale má také další funkce – včetně toho, že je ústředním bodem kuchyně. Jakou ledničku tedy koupit? Podle čeho se při výběru rozhodovat? Je nějaký rozdíl mezi lednicí s mrazákem nebo bez? V tomto článku odpovíme na tyto a další otázky!

Jak vybrat lednici?

Jak vybrat lednici

Nejprve se podíváme na rozdíl mezi vestavnou a volně stojící lednicí a jaké na trhu nalezneme nejrozšířenější typy lednic. Projdeme si různé rozměry, objemy a designové trendy lednic. Následně se zaměříme na důležitá kritéria výběru jako hladina hluku, energetická účinnost a klimatické třídy. Samozřejmě nesmíme zapomenout na správné uspořádání lednice a jak čistit lednici. Na závěr si pak necháme inovace a technologické trendy, se kterými se v dnešní době u lednic setkáme. Pojďme na to!

Vestavná lednice nebo volně stojící

Pokud jde o lednice, existují dva hlavní typy – volně stojící a vestavné lednice. Rozdíl mezi vestavěnou a volně stojící lednicí je ten, že volně stojící lednice jsou flexibilnější, pokud jde o umístění, protože je lze umístit téměř kdekoli v kuchyni. Naleznete je také v rozmanitějších designech, tvarech a velikostech. Vestavné lednice jsou naopak skladnější a vypadají jako součást kuchyňské linky. Obvykle se dodávají v jedné standardní velikosti. Oba typy lednic mají své klady a zápory, tak která je pro vás ta pravá?

Volně stojící ledničky jsou skvělou volbou, pokud hledáte flexibilitu. Pokud je vaše kuchyně malá nebo máte omezený prostor, vestavěná lednice nemusí být tou nejlepší volbou, protože může zabírat cenný prostor. Volně stojící lednice jsou také cenově dostupnější než jejich vestavné protějšky, takže pokud hledáte novou lednici s nízkým rozpočtem, toto může být správná cesta!

Při výběru vestavné lednice se musíte rozhodnout, s jakým prostorem můžete pracovat. Je to proto, že vestavné chladničky se dodávají v rozměrech obvykle mezi 800 a 1000 mm na šířku a 600 a 800 mm do hloubky. To znamená, že vaše vestavná lednice zabere stejně místa, ať už se jedná o lednici nebo mrazák. Většina vestavných ledniček navíc nemá oddělené mrazicí přihrádky, takže všechno mražené zboží máte pohromadě. Pokud uvažujete o koupi nové lednice a máte již vestavěnou jednotku, tak si prostor před koupí rozhodně změřte!

Vestavěné ledničky se také dodávají v řadě povrchových úprav, jako je nerezová ocel a plast (ačkoli některé mají povrchovou úpravu s dřevěným dekorem), což znamená, že mohou dokonale zapadnout do vaší kuchyně. Navíc vestavné lednice vypadají opravdu stylově s lesklým, hladkým povrchem. Ale jaké jsou nevýhody? Pokud si koupíte vestavnou lednici bez mrazáku, zabere vám to ještě více místa v kuchyni! Pokud máte omezený prostor na pracovní desce, pak nákup vestavěné lednice nemusí být ideální, protože nezbyde místo pro kuchyňské spotřebiče, jako jsou toustovače nebo mikrovlnné trouby.

Různé typy

Lednice lze klasifikovat podle typu a vlastností. Nejběžnějšími typy lednic jsou americká lednicekombinovaná lednicemonoklimatická lednice a pultová lednice. Americká lednice je velká lednice, která se používá především v domácnostech. Kombinovaná lednice je malá lednice, která má mrazák a lednici ve stejné jednotce. Monoklimatická lednice je malá lednice bez mrazáku. Používá se především v kancelářích nebo jiných malých prostorách. Pultová chladnička je malá lednička, která je umístěna na pracovní desce. Používá se především v hotelových pokojích nebo jiných malých prostorách.

Různé typy chladniček mají své výhody a nevýhody. Americká lednice se používá především ve vícečlenných domácnostech. Jsou však objemné, čímž zabírají hodně místa, a ne vždy je jednoduché je v kuchyni umístit. Díky svým rozměrům nabízejí spoustu prostoru, s čím však přichází i vyšší spotřeba energie.

Kombinovaná lednice má tu výhodu, že jde o malou lednici, která má mrazák. To však znamená, že v lednici je méně místa pro uchování potravin, a proto neumí uskladnit tolik potravin jako americké lednice. Pultová lednice se používá především v hotelových pokojích nebo jiných malých prostorách. V těchto případech by malá americká lednička zabrala příliš mnoho místa. Monoklimatická lednice je malá lednička, což znamená, že nezabere mnoho místa a lze ji umístit do každé místnosti.

Retro lednice

Rozměry

Nejběžnější velikosti lednic jsou velké, střední a malé a jejich výběr závisí samozřejmě na počtu osob v domácnosti. Velká lednice je vhodná pro velkou rodinu nebo pro někoho, kdo má hodně potravin na uskladnění. Střední lednice je vhodná pro malou rodinu nebo pro někoho, kdo nemá moc potravin na uskladnění. Malá lednička je vhodná pro jednu nebo dvě osoby. Velké ledničky jsou široké 75 centimetrů nebo více. Středně velké lednice mohou mít šířku kolem 65 až 74 centimetrů. Malé ledničky mají šířku pod 64 centimetrů.

Váš výběr by se kromě počtu osob v domácnosti měl rozhodně také řídit prostorovými možnostmi. S tím souvisí také orientace otevírání dveří ledničky a volný prostor, který k otevírání dveří lednice máte. Stává se totiž, že s tím zákaznicí nepočítají a po koupi zjistí, že do zamýšleného prostoru pro lednici se šířkou lednice vejde, avšak dveře při otevírání narážejí do stěny.

Objem

Pokud jde o velikosti lednic, tak na výběr je řada kapacit, objemů a velikostí. Velikost ledničky, kterou potřebujete, závisí hlavně na počtu osob ve vaší domácnosti. Chladnička rodinné velikosti bude mít obvykle větší kapacitu než menší chladnička. Samozřejmě je potřeba také zvážit velikost kuchyně a prostorové možnosti.

Lednice mají standardně mnoho funkcí a možností, ze kterých si můžete vybrat:

  • skleněné nebo plastové dveře
  • různé velikosti polic
  • nastavitelné vnitřní police
  • dávkovače vody

Trendy, styly a provedení

Vzhledem k tomu, že lednička je ústředním bodem mnoha kuchyní, tak její výběr podléhá kromě funkčních i designovým kritériím. Na trhu naleznete širokou nabídku barev, použitých materiálů a designů, tak které z nich budou vyhovovat vašemu vkusu? Pojďme se podívat na některé z dnešních trendů v oblasti lednic, které na trhu naleznete.

Retro lednice

Když mluvíte o retro lednici, tak je důležité být konkrétní, které desetiletí máte na mysli. Existuje totiž několik různých stylů, ze kterých si můžete vybrat. Trendy retro ledniček ukazují, že na vrcholu jsou stále kovové designy. Zvláště pak když je povrch lednice zhotoven v jasných, lesklých barvách. Oblíbeným třpytivým odstínem, který se v poslední době používá, je „ledová modrá“, díky níž bude každá kuchyně vypadat ultra cool!

Také jiné barvy minulosti se v přepracovaných moderních spotřebičích vrací v retro stylu zpět do povědomí zákazníků. Abyste si udělali představu o některých trendech retro ledniček, tak jsou na trhu k nalezení například lednice ve vintage stylu se zaoblenými rohy a přímo vestavěnými pracovními deskami, nebo retro lednice, které vypadají jako dřevěné kartotéky se skleněnými čely. Často se objevují i menší mrazicí boxy s jedněmi dvířky a malou mrazicí přihrádkou. Pokud chcete zachytit trochu Ameriky 50. let minulého století, ikonická „televizní“ lednička je rozhodně stále k mání.

Právě kuchyň je místností, ve které retro styl dokáže skvěle vyniknout. Nejedná se přitom pouze o design lednice, ale i dalších kuchyňských spotřebičů jako rychlovarných konvic, toustovačů či topinkovačů, které většina výrobců ladí v některých modelech právě do zmíněného, oblíbeného retro stylu.

Moderní lednice

Nejnovějším trendem moderních lednic jsou ledničky, které jsou elegantní, štíhlé a superfunkční. Některé moderní lednice jsou volně stojící s úložným prostorem uvnitř a některé jsou zapuštěny do skříně, zatímco mnohé jsou ve stylu „vše v jednom“, kde kombinují lednici i mrazák. Když spotřebiče, jako jsou ledničky, nabízejí trochu místa navíc, aby pomohly v malých kuchyních, je to bonus navíc. „Vše v jednom“ vám může ušetřit spoustu místa v kuchyni a také času, protože mrazák i lednice jsou součástí jedné jednotky.

Možnosti materiálů používaných k výrobě moderních lednic se v poslední době podstatně rozrostly, což ještě více ztěžuje rozhodování o tom, jaký design lednice vám bude vyhovovat. Můžete si vybrat ze standardních bílých, nerezových, skleněných, plastových nebo dokonce dřevěných skříněk. Existují také chladničky, které lze pro větší pohodlí přetvořit do různých konfigurací. Dvě velmi oblíbené volby pro nejnovější trendy moderních ledniček jsou nerezová ocel a elegantní stříbrný vzhled.

Nerezové lednice se často používají v retro stylech nebo moderních kuchyňských stylech s jedinečným podpultovým designem, který zabere minimum místa. Povrchová úprava z nerezové oceli se také velmi snadno čistí, což z nich dělá rozumnou volbu, pokud máte děti, které se například samy učí vařit. Stříbrné lednice na druhé straně zvýrazňují moderní design kuchyně. Pro ty, kteří mají vášeň pro současné barvy a tvary; stříbro je elegantní, hladké a vykresluje obraz sofistikovanosti.

Stejně jako u všech návrhů interiéru závisí výběr materiálů použitých na výrobu lednice na vašem vkusu a osobních preferencích. Jaké styly lednic nejlépe vyhovují vašemu stylu bydlení? Než se pustíte do nákupu nové lednice, nezapomeňte se podívat na všechny nejnovější moderní trendy v lednicích.

Energetický štítek lednice a mrazáku

Jak důležitá je energeticky úsporná lednice?

Lednice jsou jedním z největších spotřebitelů elektřiny v domácnosti. Je tedy důležité mít energeticky účinnou lednici, protože vám může ušetřit spoustu peněz na vašem účtu za elektřinu. Nejlepší způsob, jak ušetřit elektřinu, je pořídit si ledničku, která má třídu energetické účinnosti A nebo vyšší. Písmena na štítku energetické účinnosti spotřebiče znamenají následující:

A++ je nejúčinnější a G je nejméně účinné - viz. energetický štítek.

Příklad úspory elektřiny mezi energeticky účinnou a energeticky neefektivní chladničkou je následující: pokud máte starou lednici, která spotřebuje 500 kilowatthodin (kWh) elektřiny za rok, a vyměníte ji za novou lednici, která spotřebuje pouze 322 kWh za rok ušetříte na ročním účtu za elektřinu v průměru 1 500 kč.

Hladina hluku

Hladiny hluku lednic se mohou značně lišit, přičemž některé ledničky produkují podstatně více hluku než jiné. Obecně platí, že čím novější a vyspělejší lednice, tím bude hlučnější. Je to proto, že mnoho novějších funkcí, jako jsou výrobníky ledu a dávkovače vody, vyžadují výkonnější motory, aby fungovaly. Pokud hledáte chladničku, která je relativně tichá, je nejlepší sáhnout po modelu, který byl navržen pro nízkou hladinu hluku. Tyto lednice najdete podle hlučnosti, která se obvykle udává v decibelech (dB). Čím nižší hodnota dB, tím tišší bude chladnička.

Aby byla vaše chladnička méně hlučná, můžete se řídit několika jednoduchými tipy:

  • Pravidelně čistěte vnitřní i vnější část lednice, abyste zabránili prachu. To může pomoci snížit jeho hladinu hluku.
  • Zkuste lednici co nejméně otevírat. Otevíráním totiž spustíte v provoz chladící mechanismus, který musí vyrovnat teplotní ztrátu, které otevřením dveří lednic vznikne. Nejcitelnější to je v létě, kdy se do lednice velmi rychle dostane teplý vzduch. Ten má za následek další problém lednic, o kterém jsme psali v našem článku Proč je v lednici voda.
  • Pokud hledáte dlouhodobější řešení, může se vyplatit investice do izolace vaší lednice. To je zvláště výhodné, pokud plánujete umístit lednici v oblasti s velmi nízkými teplotami nebo s velkým množstvím slunečního záření (například přes okna).

Těmito prvky dokážete velmi efektivně snížit hladinu hluku vaší lednice, avšak neřeší to vzniklý problém. Jestliže vás hluk lednice obtěžuje při spánku či každodenní činnosti, tak se jistě vyplatí investovat do modelu s nízkou hlučností. Pokud máte volně stojící lednici, tak je také možné ji šikovně přemístit na jiné místo, ze kterého bude hluk méně slyšet.

Klimatické třídy

Lednice jsou obvykle klasifikovány podle klimatické třídy, ve které mají pracovat. Pro chladničky existují čtyři klimatické třídy: N, ST, T a SN, což jsou zkratky pro normální, subtropické, tropické a subnormální třídy.

Klimatická třída N je pro normální prostředí a lednice s touto klasifikací musí dokázat pracovat při okolní teplotě +16 °C až +32 °C. Klimatická třída ST je pro subtropická prostředí a chladničky s touto klasifikací musí pracovat s teplotou okolí v rozmezí +18 až +38 °C. Klimatická třída T je pro tropická prostředí a lednice s touto klasifikací musí být schopné pracovat s teplotou okolí v rozmezí +18 až +43 °C. Klimatická třída SN je pro subnormální a lednice s touto klasifikací musí dokázat pracovat při okolní teplotě +10 až +32 °C.

Tabulka klimatických tříd lednic

Klimatická třída Teplota Zkratka
Normální +16 až +32 °C N
Subnormální +10 až +32 °C SN
Tropická +18 až +43 °C T
Subtropická +18 až +38 °C ST

Také jsou různé hodnoty a parametry, které najdeme u chladniček v závislosti na jejich klimatické třídě. Například spotřeba energie chladničky v klimatické třídě T nesmí překročit 3,5 kWh za rok.

Čištění a odmrazování lednice

Lednici je třeba pravidelně čistit, aby se zabránilo růstu bakterií a plísní. Nejlepší způsob, jak vyčistit lednici, je nejprve vyjmout všechny potraviny zevnitř a poté je otřít vlhkým hadříkem. Důležité je také pravidelně odmrazovat lednici, jinak se vytvoří led a nebude moci potraviny správně vychladit. Existuje několik způsobů, jak odmrazit lednici, ale nejběžnější je pomocí nastavení integrovaného odmrazování. Některé chladničky jsou dodávány s vestavěným odmrazovacím systémem, zatímco jiné mají časovač odmrazování, který lze nastavit tak, aby automaticky odmrazil lednici v určitou dobu.

Další možností je použití odmrazovacího ohřívače, což je malé topné těleso, které při aktivaci rozpouští led. Důležitou součástí čištění chladničky je vyjmutí všech odnímatelných částí a jejich vyčištění horkou vodou nebo umístění do myčky. Chladnička by měla mít vyjímatelné zásuvky, police, skleněné desky a další součásti, které lze z chladničky vyjmout, aby se daly snadno čistit. Umožníte tím také řádné vysušení lednice a zabráníte tvorbě plísní.

Dnes existuje několik technologií, které pomáhají předcházet tvorbě ledu uvnitř chladničky nebo mrazničky. Patří mezi ně již zmíněné časovače odmrazování, odmrazovací ohřívače a systémy NoFrost. Časovač odmrazování zapíná proces odmrazování v pravidelných intervalech, aby se v žádné části spotřebiče netvořil led. Odmrazovací ohřívač ohřívá mrazničku, aby rozpustil led, když je zapnutá, zatímco systém NoFrost automaticky odpařuje vodu z vnitřku chladničky nebo mrazničky odvodňovacím otvorem umístěným v přední části zařízení. Když už jsme zmínili mrazničku, tak její odmrazování je přeci jen o něco složitější. Psali jsme však o něm v našem článku Jak odmrazit mrazák, ve kterém naleznete spoustu praktických tipů.

Jak uspořádat lednici?

Jak uspořádat lednici

Lednice je domácí spotřebič, který slouží k uchovávání potravin a nápojů. Nejběžnějším způsobem uspořádání lednice je rozdělení potravin do různých oddílů podle druhu potravin. Například syrové maso by mělo být skladováno v odděleném prostoru od vařených potravin, aby se zabránilo šíření bakterií. Důležité je také uchovávat v lednici mléčné výrobky a vejce, stejně jako ovoce a zeleninu.

Některé ledničky se dodávají s různými oddíly, které jsou speciálně navrženy pro uchovávání a skladování potravin. Může zde být například oddíl na maso, oddíl na zeleninu, oddíl na mléko a oddíl na nápoje. Může být také speciální zásuvka pro uchování ovoce a zeleniny v chladu.

Inovace a novinky

Lednice ušly v posledních letech velký kus cesty a na trhu se neustále objevují nové inovace. Některé z těchto nových inovací nám mohou výrazně usnadnit život, od pomoci šetřit energii až po uchování potravin déle čerstvé. Zde jsou některé z nejdůležitějších nových technologií ledniček, o kterých byste měli vědět:

  • LED osvětlení: LED osvětlení je v lednicích stále běžnější, protože se jedná o velmi energeticky účinnou technologii. Dokáže spotřebovat až o 80 % méně energie než tradiční žárovkové osvětlení, takže vám může ušetřit spoustu peněz na účtech za energii.
  • Inteligentní chlazení: Inteligentní chlazení je funkce, která vám umožňuje přizpůsobit chlazení v lednici tak, aby vyhovovalo vašim individuálním potřebám v závislosti na typu potravin, které v lednici skladujete.
  • Dotykové obrazovky: Dotykové obrazovky jsou v lednicích stále oblíbenější, protože poskytují mnohem více funkcí než tradiční číselníky nebo knoflíky. Mnohé fungují také jako budík ledničky, takže je můžete nastavit tak, aby hrály vaše oblíbené melodie, jakmile otevřete dveře.
  • Jedinečné tvary: Výrobci lednic neustále přicházejí s novými designy a inovacemi, takže na trhu je vždy k dispozici mnoho různých tvarů, barev a stylů. Nejoblíbenějšími modely současnosti jsou lednice side-by-side a spodní montáž, které nabízejí spoustu prostoru navíc.
  • Víceúčelové police: Police v moderních lednicích lze nastavit, stáhnout nebo dokonce zcela vyjmout, takže je můžete využít k různým účelům. Díky tomu je mnohem snazší ukládat velké předměty, jako jsou koláče a pizzy, a také je ukládat tak, aby byly snadno viditelné a přístupné.
  • Režimy úspory energie: Režimy úspory energie vám umožňují řídit spotřebu energie vaší lednice, takže můžete šetřit energii, aniž byste obětovali jakoukoli z jejích funkcí. Jsou velmi užitečnou funkcí pro ty, kteří chtějí snížit své účty za elektřinu, ale nechtějí se vzdát své oblíbené lednice.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru nové lednice není radno spěchat a je potřeba myslet i několik let dopředu. Například pokud jste pár a plánujete v blízké budoucnosti děti, tak už nejspíš budete přemýšlet nad větší lednicí, do které se vejdou potraviny i pro čtyřčlennou rodinu. Na druhou stranu, pokud bydlíte v garsonce, tak vám jistě doporučujeme hledat lednici s nízkou hladinou hluku. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, podle čeho a jak si vybrat lednici.