Logo Logo
Jak vybrat rozkládací pohovku
  • 09.11.2020
  • rozkládací pohovka,rozkládací soupravy,

Rozkládací pohovka je velmi praktickým nábytkem, který během chvilky dokáže nabídnout velmi komfortní spací prostor pro vás či případné návštěvy. Na co se však při výběru zaměřit a jak si správně vybrat se dozvíte v tomto článku.

Jak vybrat rozkládací pohovku?

Jak vybrat rozkládací pohovku

Chcete malou rozkládací pohovku nebo velkou rozkládací pohovku? To záleží, jestli je součástí nábytku vašeho obývacího pokoje nebo se používá velmi sporadicky pro přespání. Nebo máte rozkládací pohovku místo postele, což je velmi vhodné pro malé garsonky nebo studentské byty. Na čem při správné volbě záleží se dozvíte v dalších kapitolách.

Výhody rozkládací pohovky

Největší výhodou rozkládací pohovky je bezesporu úspora místa, která vznikne spojením sedacího a spacího nábytku. Rozkládací pohovky nepotřebují mnoho místa a jsou tak ideálním řešením pro malé pokoje nebo garsonky a další malé byty. Rozkládací pohovku dokážete v pár krocích a díky různých mechanismů přeměnit na postel a zpět na pohovku bez použití nářadí. Během chvilky tak dokážete nabídnout spací možnost pro návštěvy, nebo pro spaní v již zmíněných menších bytech. Rozkládací pohovky s úložným boxem nabízejí případný úložný prostor pro deky, polštáře nebo povlečení. Dle frekvence však dokáže být časem mechanismus rozložení pohovky tužší. 

Výhody

  • Úspora místa (využití místo postele v malém bytě)
  • Multifunkční (sedací i spací nábytek v jednom)
  • Možnost spaní pro hosty
  • Často součástí s úložným prostorem

Nevýhody

  • Časem může být mechanismus rozkládání tužší
  • Je potřeba zvolit správný typ matrace pro dlouhodobé spaní

Správný výběr

Pohovka je velmi klasickým nábytkem, který většinou nachází místo v obývacím pokoji, kde je krom prostoru na sezení často v malých garsonkách či studentských bytech používám jako spací prostor. V tom případě se často jedná o dvoumístné rozkládací pohovky nebo rozkládací pohovky s matrací pro ještě příjemnější spánek. O tom, jak rozkládací pohovku zakomponovat do obývacího pokoje jsme psali ve článku Obývací pokoj - funkční nábytek pro příjemné posezení, kterým se můžete inspirovat i Vy!

Rozkládací pohovky jsou čas od času na kolečkách, což umožňuje jejich flexibilnější přesuň v případě, kdy potřebujete kvůli rozložení pohovku trochu posunout. Aby bylo možné na rozkládací pohovce spát, tak je potřeba ji rozložit a složit do provedení pro spánek.

Většina rozkládacích pohovek je velmi praktická a jejich rozložení spočívá díky pár úkonů v jednoduchém vysunutí nebo rozevření. Stejně tak jednoduše se pak pohovky skládají. Někteří lidé volí místo rozkládací pohovky alternativu v podobě rozkládacího křesla, což je velmi praktická varianta pro přespání jedné osoby. Rozkládací křesla jsou však myšlena opravdu pouze pro přespání, protože nenabízí takový komfort, jako rozkládací pohovka nebo postel.

Mechanismus rozkládaní a skládání pohovky se různí podle typu rozkládací pohovky, ať už se jedná o rohovou rozkládací pohovku, rozkládací pohovku a s úložným prostorem atd. Všechny mechanismy však budou cílit na jednoduchost, aby rozkládání a skládání bylo nenáročné. Rozhodně však tomu věnujte v případě výběru pozornost, ať pak nejste doma překvapeni. Jestliže přemýšlíte nad tím, že byste chtěli rozkládací pohovku používat pro každodenní spaní, tak vám doporučujeme náš článek Rozkládací pohovka jako postel?, ve kterém jsme se tomuto tématu blíže věnovali. 

NABÍDKA ROZKLÁDACÍCH POHOVEK

Velmi důležité je pohodlí. Pokud používáte rozkládací pohovku jako spací nábytek nebo máte často návštěvy přes nos, tak byste měli myslet na kvalitu spánku, a ne jenom pouze na výhodu pohovky v možnosti přespání. Součástí by měla být kvalitní matrace, která neztratí svoji formu ani po delším užívání. Kvalitní rozkládací pohovky disponují i lamelovým rámem, který nabídne velmi kvalitní a pružnou podložku.

Potah

Je také důležité podívat se na strukturu povrchu nebo místa k sezení. Potah rozkládací pohovky by neměl být jen opticky přitažlivý a příjemný na dotek, ale také by měl být jednoduchý na údržbu a čištění. Hlavně v domácnostech s dětmi a domácími mazlíčky bude čištění pohovky a údržba potahu důležitým kritériem výběru. To však neznamená, že byste měli při výběru dát praktičnost před vlastním vkusem. Výběr musí být vyvážený. Většina zákazníků má na výběr mezi látkou či umělou a pravou kůží. Každý z těchto zmíněných materiálů má svá specifika.

Pravá a uměla kůže

Kůže má velmi příjemný, hladký povrch a zanechává ušlechtilý dojem. Imitace kůže je omyvatelná a tím pádem jednoduchá na údržbu. Obecně můžeme říct, že umělá i pravá kůže zanechává spíše chladnější dojem než látka. Je tak velmi známo, že v létě dokáže být delší sezení na kůži nepříjemné a holá pokožka má tendenci se na ni lepit. Se správnou údržbou vám tento kvalitní materiál vydrží i desetiletí a vyšší pořizovací cena se tak oplatí. Pozor byste si však měli dávat na škrábance, které na kůži trvale zůstanou.

Látka

U látkových potahů jsou hodně oblíbená mikrovlákna a bavlna, která zanechávají hřejivý dojem. Bavlna je na dotek velice příjemná, což rozhodně bude zajímat alergiky. Rodiny s dětmi ocení robustnost a trvanlivost bavlněného potahu. Podobně příjemná na dotek jsou mikrovlákna, nicméně oba materiály nejsou odolné vůči nečistotám, jako kůže. Často tak naleznete i materiálové kombinace kůže a látky, při kterých se kombinují silné stránky obou materiálů. Vznikne tak potah rozkládací pohovky, který je příjemný na dotek, a přitom je velmi elegantní. 

Typy rozkládacích pohovek

Rozkládací pohovky najdete v různých variacích, ať už ve dvojmístných, trojmístných, rohových a dalších. V každém případě však existují dva typy rozkládacích pohovek, na které se nyní podíváme.

Šedá rozkládací pohovka s opěrkou hlavy

Podélné spaní

Rozkládací pohovky s podélným spaním mají část pro spaní uloženou uvnitř pohovky, kterou roztáhnete roztahovacím mechanismem směrem od pohovky. Oproti příčnému spaní tedy není opěrka součástí prostoru pro ležení.

Rozkládací konstrukce a mechanismus jsou často vybaveny kolečky pro jednoduché zajetí a vyjetí, a pro zamezení poškrábání podlahy při manipulaci. Některé rozkládací pohovky mají matraci pro spaní složenou do harmoniky, které je součástí sedací částí pohovky. Při vytažení se matrace pak sama rozloží pro spaní.

U tohoto typu rozkládací pohovky odpovídá šířka prostoru pro sezení k šířce prostoru pro spaní (do šířky se nepočítají případné postranní opěrky rukou). Pokud se na vaši pohovku vlezou pohodlně 3 osoby, tak je velmi pravděpodobné, že se 2 osoby na pohovce pohodlně vyspí. Musíte však počítat s větším prostorem pro rozložení pohovky.

Je třeba myslet například na to, že jestli máte před pohovkou konferenční stolek, tak v případě rozložení pohovky bude potřeba ho někam posunout. Oproti rozkládací pohovky s příčným spaním však můžete mít opěrku pohovky u stěny, protože s tou se nehýbe. Mechanismus vytažení a složení však bývá komplikovanější, než tomu je u pohovek s příčným spaním. Při výběru tak myslete na tyto body:

  • Sedací plocha rozkládací sedačky odpovídá šířce spací plochy
  • Většinou se rozkládá vytažením dopředu

Příčné spaní

Tento typ rozkládacích pohovek disponuje speciálním mechanismem, při kterém se při přestavbě pro spaní sklápí opěrka zad. Ve sklopené poloze tak opěrka zad společně se sedací prostorem nabízí rovnou plochu pro spaní. Šířka prostoru pro spaní tak v podstatě závisí na hloubce pohovky společně s výškou opěrky zad.

Postranní opěrky rukou jdou často zastrčit tak, aby se ještě prodloužila délky pro spaní. Délky pro spaní se tedy odvíjí od šířky celé rozkládací pohovky. Musíte však myslet na to, že nemůžete mít opěrku zad pohovky blízko stěna, protože jinak nebudete moc opěrku sklopit. Je tak třeba myslet na prostor mezi zdí a pohovkou.

Výhoda těchto modelů spočívá v jednoduchém mechanismu rozložení a složení pohovky. Jelikož nic nevytahujete z vnitřní části pohovky (jako u podélného spaní), tak v její vnitřní části se zpravidla nachází úložný prostor pro deky nebo polštáře. Nevýhodou může u malých pohovek být menší šířka pro spaní nebo situace, kdy nebude možné opěrku zad naplno sklopit. Při výběru mějte na paměti tyto body:

  • Délka pohovky odpovídá délce vašeho spacího prostoru
  • Většinou se rozkládá rozevřením a přidáním plochy pro spánek (například sklopením opěradel)

Rozhoduje kvalitní matrace

Ať už u malých či velkých rozkládacích pohovek můžete volit mezi různými druhy matrací. Jak to často bývá, levnější pohovky jsou méně kvalitní s horším zpracováním. Dražší rozkládací pohovky naopak nabízejí kvalitní zpracování, včetně komfortní matrace, které se kvalitou blíží matracím v postelích. To je velmi důležité hlavně pro lidi, co v malých bytech používají rozkládací pohovku místo postele.

Mnoho modelů rozkládacích pohovek má pěnovou matrace, jejichž jádro je ze studené pěny, které se v teplém prostředí přizpůsobí vaší formě těla. Pružnost takové matrace je velmi dobrá a tento typ matrace nabízí velmi neatraktivní prostředí pro roztoče. Jejím protějškem je futonová matrace, které je spíše tvrdší a tenčí. Tento typ matrací se skládá z bavlněných vláken a nabízí nižší komfort.

Nejoblíbenější jsou stále pružinové matrace, které nejčastěji najdete na rozkládacích pohovkách o rozměrech 140 x 200 cm. Vnitřní část je protkaná ocelovými pružinami, což drží pružnost matrace i po delší časový horizont. Co se týče matrací, jejich vlastností a rozdílů, tak ve článku Pružinová nebo pěnová matrace? jsme si porovnali dva nejoblíbenější druhy matrací. Pokud tedy vybíráte novou postel či sedací soupravu, tak vám vlastnosti pěnové i pružinové matrace příjdou rozhodně vhod. Níže naleznete výhody a nevýhody pružinové matrace:

Rohová rozkládací pohovka

Výhody

  • Lepší pružnost jednotlivých bodu
  • Lepší pružnost povrchu
  • Tvrdší, a tedy pohodlnější pro záda

Nevýhody

  • Dražší pořizovací cena

Design dle vaši domácnosti

Ať už romantický venkovský styl nebo šarmantní retro styl. Design rozkládací pohovky nehraje roli pouze v případě, že by měla ladit se zbytkem nábytku v místnosti, ale také v případě, že chcete ve své domácnosti něco, co ihned upoutá pozornost. Zákazníci si mohou vybrat mezi mnoha různými barvami a vzory a ve většině případů snadno najdou model, který odpovídá jejich stylu nebo interiéru. Často tak budete moct libovolně volit materiál a barvu potahu – ať už chcete upoutat červenou či zelenou rozkládací pohovkou nebo spíše zvolit klidnější barvy jako černá, šedá či bílá.

Zatímco se kožené rozkládací pohovky hodí spíše k modernímu stylu, tak jsou látkové pohovky s károvými ideální volbou pro rustikální venkovský styl. K venkovskému stylu se hodí i dřevěné elementy jako například dřevěné opěrky rukou. Velmi oblíbené jsou kombinace, jako například kombinace ratanu a látky. Moderní styl je více klidný a barevně dominují již zmíněná černá se šedou nebo například světlé béžová.

Jak jsme však již zmínili, design musí jít ruku k ruce s vaší představou o rozkládací pohovce a frekvenci její používání pro spaní.

Nejčastější dotazy

Jsou rozkládací pohovky vůbec kvalitní?

Pokud chcete srovnávat kvalitu rozkládací pohovky s postelí a místo postele ji dokonce používat, tak byste měli rozhodně vybrat pohovku s kvalitní pružinovou matrací a lamelovým rámem. Těmito prvky velmi přiblížíte prostředí a vlastnosti pohovky, které se budou blížit k vlastnostem postele. Pokud si chcete koupit rozkládací pohovku pouze kvůli možnost nabídnout čas od času někomu přespat, tak sáhněte klidně po modelu s pěnovou matrací. 

Jak dlouho vydrží rozkládací pohovka?

Životnost rozkládací pohovky závisí na kvalitě, použitých materiálech, zpracování a jak často se používá. V případě správné údržby, kvalitní matrace a roštu, dokáže vydržet rozkládací pohovka i 10 let. Levné rozkládací pohovky se dokážou poničit již po pár letech. Rozhodně tak stojí investovat trochu více peněz do kvalitní rozkládací pohovky.

NABÍDKA ROZKLÁDACÍCH POHOVEK

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku srozumitelně přiblížili hlavní kritéria, která je dobré promyslet při výběru nové rozkládací pohovky.