Logo Logo
Jak vybrat sedací vak
  • 05.11.2020
  • sedací vak, sedací pytel, sedací polštář,

Sedací vak nebo pytel vám může buď nabídnout vysoký komfort a spoustu radosti z používání nebo za pár dnů skončit v kontejneru. Správný výběr kvalitního sedacího vaku není tak jednoduchý, jak se zdá. V našem článku se tak podíváme na pár rad a tipů, kterými se při výběru sedacího vaku řídit.

Jak vybrat sedací vak

Jak vybrat sedací vak

Správný typ a velikost

Hned ze začátku si musíte položit otázku ohledně správné velikosti a správného typu. Musíte také vědět, k čemu si sedací vak kupujete. Chcete se v něm dívat na televizi? Hledáte pohodlný sedací vak, ve kterém chcete „pařit“ hry? Chcete sedací vak na zahradu pro pohodlné sezení či ležení? Dle použití se totiž různí vhodné typy sedacích vaků.

Mnoho výrobců nabízí své sedací vaky v různých velikostech. Najdete například vaky, které mají na délku 2 metry. Správná velikost sedací vaku se odvíjí od vašich tělesných proporcí a již zmíněném použití. Pokud máte přes 2 metry a chcete si ve vaku čas od času i schrupnout, tak nejspíš bude XXXXL verze pro vás ta správná. Pro děti bude samozřejmě stačit malý vak. Pokud nejste prostorově limitováni a je vám velikost vaku relativně jedno, tak sáhněte radši po větším vaku. Lepší, když máte o něco víc místa, než když vám místo na vaku chybí.

Potah a jeho vlastnosti

Velkou pozornost byste při výběru měli směřovat na materiál potahu. Rozhoduje totiž o různých vlastnostech, které by vás měly zajímat. U sedacích vaků se osvědčil polyester s povlakem z PVC. Tento materiál je vodoodpudivý, nenáročný na údržbu a prodyšný. Vytváří kapky vody a nečistot, které pak stékají pryč, díky čemu se moc nešpiní. Je to také robustní, otěruvzdorný materiál, který je odolný vůči protržení. Nezapomeňte také rozlišit sedací vaky, které jsou určené na vnitřní a vnější používání.

U kožených vaků a pytlů musíte počítat s tím, že vyžadují značnou údržbu. Aby se syntetická nebo pravá kůže postupem času nelámala, tak je potřeba pravidelných prostředků na údržbu. Tyto vaky se téměř nečistí, jelikož čištění s vodou snižuje stabilitu kůže. Nezřídka je pro vyčištění těchto vaků potřeba využít služeb specializovaných firem. Čas od času narazíte i na pletené vaky, sedací polštáře či pytle, u kterých se při čištění řiďte pouze pokyny výrobce. Jejich správné čištění by se nemělo podcenit, protože kromě všudypřítomného prachu zanechávají tekutiny a potraviny nepříjemné skvrny.

NABÍDKA SEDACÍCH VAKŮ, PYTLŮ A PUFŮ

Množství a materiál výplně

Pokud na vás materiál potahu zapůsobil, tak se začněte věnovat výplni. V dnešní době je většina vaků vyplněných polyesterovými EPS kuličkami, protože jsou flexibilní, lehké a dobře se přizpůsobují okolí. Určitě se ptejte, zda je plnivo v ceně, nebo je ho třeba doobjednat. Levné vaky jsou často vyplněny stavebním materiálem, které strašně špatně drží stabilitu.

Výhody a nevýhody sedacího vaku

Na rozdíl od křesla nebo židle nabízejí sedací vaky, sedací pytle či sedací polštáře mnoho variabilních pozic v sedě či v leže. Flexibilní a kvalitní výplň se dokonale přizpůsobí vašemu tělu a nabídne dostatečnou stabilitu. Robustní a odolné materiály zaručují dlouhou životnost a nízkou hmotnost v případě přenosu. Velké množství modelů, velikostí, forem, designů a barevných kombinací zaručuje dostatečný výběr dle vašich individuálních požadavků.

Nevýhodou je, že tyto vaky požadují dostatečné místo, které pro ně musí váš pokoj nabízet. Nenabízí stejnou stabilitu jako nabízí židle a jen stěží dosáhnete vzpřímené sedací poloze s opřenými zády. Některým spotřebitelům může vadit zvuk, který vytváří náplň uvnitř vaku.

Příjemné chvíle strávené na sedacím vaku

Výhody

  • Velká varianta pozic v leže a v sedě
  • Určené pro všechny věkové skupiny
  • Možná zdravá pozice v sedě
  • Vysoká flexibilita výplně
  • Robustní a odolné materiály
  • Vhodné pro vnější i vnitřní použití
  • Mnoho různých druhů a designů
  • Dostupné v rozličných velikostech
  • Nízká hmotnost pro případné přenášení

Nevýhody

  • Potřebují dostatek místa
  • Nižší stabilita (oproti židli)
  • Vnitřní výplň vytváří při pohybu zvuky

Kromě materiálu výplně je důležité i jeho množství. Tím zjistíte, jestli je vak spíš stabilnější, nebo nabízí více místa pro pohyb a různé polohy. Pokud sáhnete po modelu s větším množstvím výplně, tak bude ze začátku trochu tuhý a nepohodlný. Pokud je výplně málo, tak nastane opak a vy se do vaku moc zaboříte. Při výběru volte spíš více naplněný vak, jelikož se EPS kuličky časem přimáčknou, čímž se zvýší komfort vaku. Pokud je kuliček moc málo, tak bude komfort vaku pouze klesat.

Kvalita a z ní vyplývající životnost

Velmi důležitým kritériem je kvalita. Pokud sáhnete po levném modelu, tak vás brzy ve vaku čekají díry a trhliny. Takový sedací vak je tak zralý na vyhození, jelikož se začnou drát ven EPS kuličky uvnitř vaku. Věnujte tak pozornost zpracování a kvalitě šití. U zipu by měl být i suchý zip, který v případě defektu zoubků zipu udrží kuličky uvnitř vaku. Kvalitní sedací vaky mají uvnitř vaku ještě jeden vnitřní vak, ve kterém je umístěna výplň. Tím se při defektu jednoho z vaku minimalizuje únik EPS kuliček. Vnitřní vak umožňuje také, že ji můžete z vnější části jednoduše vyjmout a vnější část pak jednoduše čistit a udržovat. Zvýšíte tím i životnost vaku, jelikož můžete vnitřní výplň jednoduše vyměnit.

NABÍDKA SEDACÍCH VAKŮ, PYTLŮ A PUFŮ

Design a speciální úprava

Konečně se dostáváte ke konci a tím je výběr vaku dle designu. Koneckonců musí váš nový sedací vak či pytel přesně sedět do vybavení a stylu vašeho pokoje. V nabídce najdete modely různých druhů, barev a designů, díky čemu se velmi zvyšuje šance, že u nás narazíte na sedací vak dle vaší chuti.

Časté dotazy

Jak drahý je sedací vak?

Ceny sedací vaků se značně rozlišují. Použitý materiál, zpracování, typ, velikost a provedení hrají v konečné ceně velkou roli. Samozřejmě, čím větší a kvalitnější sedací vak, tím dražší bude.

Žlutý sedací vak

Existují levnější varianty, které však nemají dlouhou životnost a vašim potřebám jen stěží vyhoví. Pokud budete vybírat velmi atypický design či provedení, tak bude cena vaku nejspíš taky vyšší. Doporučujeme raději přidat trochu peněz, abyste si koupili kvalitní a velice komfortní sedací vak, který vám dlouho poslouží.

Kolik je potřeba EPS kuliček pro výplň?

Na to neexistuje univerzální odpověď, jelikož záleží na tom, jak tvrdý chcete vak mít. Samozřejmě – čím více kuliček ve výplni, tím tvrdíš vak bude. Při volbě méně kuliček se rychle do vaku zaboříte. Většina sedacích vaků je naplněna do 2/3. Malým modelům stačí 100 litrů, větším 350 až 400 litrů. Mnoho výrobců nabízí kuličky k sedacímu vaku.

Jsou sedací vaky či pytle vhodné pro domácí mazlíčky?

Mnoho sedacích pytlů a vaků má potahy z vodoodpudivých materiálů. Jelikož jsou vaky určené pro lidi, tak se nevyrábějí ze žádných nebezpečných materiálů. Proto na ně klidně můžete posadit i vaši kočku či psa. Chlupy se dají odstranit kartáčem nebo vlhkým hadrem. Měli byste však dbát na to, aby zvířata nezanechávala díry a stopy po drápech. Malá zvířata mohou při malém množství výplně nebezpečně zapadnout. Nicméně obecně není nic proti použít sedací vaky i pro vaše zvířata.

NABÍDKA SEDACÍCH VAKŮ, PYTLŮ A PUFŮ

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku dostatečně vysvětlili kritéria, na která je dobré při výběru nového sedacího vaku, sedacího pytle nebo sedacího polštáře myslet. Uvidíme se zas u dalšího článku!