Logo Logo
Jak vybrat závěsné křeslo
  • 16.05.2021
  • závěsné křeslo,

Závěsné křeslo je jedním z nejoblíbenějšího nábytku nabízející pohodlí pro odpočinek či čtení. Jaké jsou druhy křesel, na co si dát při výběru pozor a jaké závěsné křeslo je vhodné právě pro Vás se dozvíte v našem článku!

Závěsné křeslo zavěšené na stromě

Jak vybrat závěsné křeslo

Abychom dokázali správně vybrat závěsné houpací křeslo právě pro Vás, tak se podíváme na různé druhy, které na trhu naleznete. Jejich rozdílné provedení, použité materiály a na co se při výběru zaměřit!

Co je závěsné křeslo

Nejprve však – co je přesně závěsné křeslo? Často též nazývané houpací křeslo, houpací sedačka či závěsné houpací křeslo je sedacím nábytkem se závěsným systémem, díky čemu se nedotýká země. Závěsné křeslo je opravdu pohodlné, protože díky své nedefinované sedací poloze a dynamickém houpání šetří vaše záda a posiluje motoriku a cit pro rovnováhu. Jak jsme již na začátku zmínili, závěsné houpací křeslo je ideální pro lidi hledající příjemný odpočinek, ať už jenom tak nebo s knížkou, tabletem, či sklenkou vína. Houpací křeslo vám nabídne uvolnění z každodenního stresu a perfektně se přizpůsobí formě Vašeho těla.

NABÍDKA ZÁVĚSNÝCH KŘESEL

Důvody oblíbenosti

Důvody oblíbenosti závěsných křesel vychází z jejich vlastností a komfortu, které nabízejí:

  • Neskutečně pohodlné
  • Šetří Vaše záda
  • Houpání se v křesle uvolňuje a uklidňuje
  • Jsou velice praktické
  • Většina modelů má krásný design

Závěsné křeslo se vyvinuly z klasické závěsné sítě, která se používala Mayskou civilizací již před zhruba 1000 lety. Jejich dřívější označení „hamak“ se používá ještě dnes. Současné modely se však většinou skládají z bavlny, což je velký rozdíl oproti starým modelům používající kůru stromů.

Typy závěsných křesel

Závěsná křesla se vyrábějíc v různých provedeních s použitým rozlišných materiálů. Klasikou jsou samozřejmě závěsná křesla z bavlny a dřeva. Avšak oblíbené jsou i proutěná nebo ratanová závěsná křesla. Představivosti se však meze nekladou, takže nebuďte překvapeni, pokud narazíte na závěsné křeslo z čediče (bazaltu). V tomto případě se však již jedná o designová závěsná křesla. Níže se podíváme na nejčastěji prodávané modely závěsných křesel.

Látkové závěsné křeslo

Nejznámější a asi nejpoužívanějším typem jsou látková závěsná křesla, která se nejčastěji vyrábějí z bavlny či umělých vláken a svým vzhledem nejvíce napodobuje klasické houpací sítě, ze které tento typ závěsného křesla vzešel. Zpravidla se skládá z dřevěné rozpěrné tyče, prostorem pro sezení z bavlny či umělých vláken a sítě, držící textilní konstrukci. Síť je u kvalitních modelů velmi odolná a díky vysokému počtu útkových nití odolná vůči roztržení. I upevňovací prvky jsou důležité a některé modely disponují otočným závěsem, díky čemu se na křesle můžete točit kolem své osy. Tyto typy houpacích křesel naleznout využití v interiéru i exteriéru.

Ratanové závěsné křeslo

Závěsné ratanové křeslo je taktéž velmi oblíbeným typem závěsných křesel. Nejčastěji se však používá umělý ratan, který s sebou přináší řadu výhod. Je voděvzdorný, recyklovatelný, odolný vůči nepříznivému počasí a velice lehký (díky čemu se s ním jednoduše manipuluje). Díky tomu se velmi často používá jako zahradní závěsné křeslo. Své místo však naleze i v interiéru jako designový i funkční objekt. To však neznamená, že bychom zanevřeli na ratan. Což je taktéž velmi odolný, lehký materiál se snadnou údržbou, který se u zákazníků těší velké oblibě.

Oproti textilním závěsným křeslům nejsou ratanové modely tak flexibilní a spíš, než k houpací síti se blíží klasickému křeslu. Nabízejí sice stabilnější opěrku, ale díky tomu se ratanové křeslo již tak dobře nepřizpůsobí vašemu tělu. Díky použitým materiálům nalezne závěsné křeslo z ratanu použití na zahradě, balkóně i v obývacím pokoji. Pokud před nepřízní počasí schováte polštáře a vnitřní sedák, tak ratanové závěsné křeslo v klidu přečká i bouřku.

Co se týče závěsu, tak jej pomocí otočného závěsu můžete podobně jako klasické závěsné křeslo připevnit například ke stromu či stromu pokoje anebo použít stojan, na který se křeslo zavěsí.

Vodovzdorné závěsné křeslo

Obecně se většina modelů závěsných křesel dá použít v exteriéru, například na zahradě či terase. K tomu potřebujete buď vhodný stojan nebo dostatečně stabilní strom na zahradě. Jsou však další faktory, na které byste měli myslet. Ne každý model závěsného křesla je odolný vůči povětrnostním vlivům. Závěsná křesla by se měla před deštěm krýt ochranným vakem nebo úplně sundat a schovat do interiéru. Například látková zahradní křesla jsou po déle trvající vlhkosti nebo nedostatečném vysušení náchylná na plísně.

Pokud se tímto nechcete trápit, tak rozhodně hledejte závěsná křesla z materiálů, které jsou vůči dešti odolné. Jak jsme již zmínili, závěsná křesla z umělého ratanu jsou v tomto případě zrovna vhodným modelem.

Dětská závěsná křesílka

I dětský pokoj nabízí možnost k tomu využít závěsné křeslo jako sedací nábytek. Díky otočnému závěsu vyžaduje dětské závěsné křeslo přesnou motoriku a k tomu nabízí spoustu zábavy ze samotného lezení. Doporučuje se začít u dětí od 3 let. V případě, že by dětské závěsné křeslo zavazelo, tak díky jednoduchému otočnému závěsu jej můžete během chvilky sundat a uskladnit ve skříni, což drtivá většina sedacího nábytku nabídnout neodkáže.

Stylové závěsné křeslo se stojanem

Na co myslet při výběru

Existuje množství faktorů a vlastností, o kterých byste před koupí nového závěsného křesla měli vědět, a přesně na to se nyní povídáme!

Správná velikost

Jak už v názvu vyplývá, tak v závěsném křesle se spíš sedí, než leží. Nicméně měli byste vybrat závěsné křeslo s dostatkem prostoru na to, abyste si mohli lehnout. Ať už se natáhnout na klasickém látkovém závěsném křesle, ale i uvelebení uvnitř ratanového závěsného křesla. Rozhodně doporučujeme širší modely.

U textilních závěsných křesel platí pravidlo, že by délka křesla měla v ideálním případě být o 20 cm delší, než je vaše výška. Délka tyče u těchto modelů se pohybuje od 90 do 140 cm. Doporučujeme volit modely s minimální délkou rozpěrné tyče 110 cm. U dětí může být samozřejmě kratší.

Vysoká kvalita

Nezáleží pouze na správné velikosti, ale i na kvalitě zpracování závěsného křesla. Nejpatrnější to je u látkových závěsných křesel, kdy známkou kvality je rozhodně použití bavlny, bio-bavlny nebo umělá vlákna odolná proti povětrnostním vlivům. Na druhé straně spektra jsou málo odolná křesla z tenké tkaniny.

Dalším důležitým ukazatelem kvality závěsných křesel je zpracování závěsné sítě. Rozhodně doporučujeme koupit modely s vysokým počtem útkových nití, které velice zvyšují odolnost závěsné sítě. To platí samozřejmě pro všechny modely závěsného křesla používající jako závěsný systém sítě.

Montáž

Na co se rozhodně nesmí zapomenout je montáž vašeho nového závěsného křesla. Plánujete jej mít na zahradě, terase či v obývacím pokoji? V případě terasy se určitě neobejdete bez robustního stojanu, na který závěsné křeslo zavěsíte. V případě zahrady můžete opět použít stojan anebo mít vytipované místo, kde máte strom s dost silnou větví, která vás udrží. Doporučujeme však určitě přikoupit stojan, díky kterému nebudete na zahradě limitováni jedním místem u stromu a můžete si zahradní závěsné křeslo přesunout dle libosti.

Jestli plánujete mít interiérové závěsné křeslo, tak rozhodně doporučujeme zjistit, jestli je strop k tomu uzpůsoben a jestli snese takovou zátěž. V takovém případě doporučujeme použít otočný závěs, díky kterému se budete moct na křesle točit kolem své osy a můžete se tak schovat nebo natočit ke sluníčku.

Nosnost

Maximální nosnost závěsných křesel se různí a nejčastěji se pohybuje kolem 100 kg. Samozřejmě existují i robustnější závěsná křesla, která mají horní hranici kolem 150 kg. Je to velmi důležitý faktor, na který je třeba myslet. Pokud máte přes 100 kg a plánujete koupit zahradní závěsné křeslo s nosností do 150 kg, které budete mít připevněné na stromě, tak rozhodně ještě před koupí svůj strom vyzkoušejte.

NABÍDKA ZÁVĚSNÝCH KŘESEL

Závěr

Věříme, že po přečtení našeho článku už budete přesně vědět, jak vybrat závěsné křeslo! My se tímto loučíme a uvidíme se opět u dalšího článku!