Logo Logo
Jak vyčistit gril
  • 13.02.2023
  • jak vyčistit gril, grily,

Grilování je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy jídla, a to ať už se jedná o domácí grilování nebo jako součást restauračního zařízení. Avšak pouze správná údržba a čištění grilu zaručí jeho nejdelší životnost, a hlavně vždy skvělé jídlo na talíři. Přesně proto jsme se zaměřili v našem článku, jak správně čistit gril.

Jak vyčistit gril

Jak vyčistit gril

Společně si projdeme typy grilů a jaké pro jejich čištění použít čistící potřeby a přípravky. Díky tomu budete přesně vědět, jak vyčistit váš konkrétní gril. Na závěr se pak podíváme na to, jak vyčistit rošt, protože rošty a různé materiály, ze kterých se vyrábějí, mají svá vlastní specifika. Pojďme na to!

Jestli hledáte nový gril, tak vám doporučujeme navštívit náš článek Jak vybrat gril, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů.

Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí může být skvělým doplňkem jakéhokoli venkovního vaření, ale je důležité jej udržovat čistý a dobře udržovaný, aby vydržel roky. Zde je několik tipů, jak čistit zahradní grily:

  • Nejprve vyjměte rošt na dřevěné uhlí a lapač popela a dejte je stranou.
  • Poté pomocí drátěného kartáče vydrhněte grilovací povrch a vnitřek grilovací komory.
  • Pokud jsou na grilu zbytky tuku nebo jídla, použijte k jejich odstranění odmašťovač nebo čistič grilu.
  • Nakonec gril opláchněte vodou a před opětovným složením nechte zcela vyschnout.

Po každém použití je také dobré provést některé úkony údržby grilu na dřevěné uhlí, jako například:

  • Vydrhnutím popela a částeček dřevěného uhlí z roštu na dřevěné uhlí a lapače popela před uložením.
  • Pokud je v komoře na dřevěné uhlí zbytky dřevěného uhlí, nasypte je do sáčku na odpad na dřevěné uhlí.
  • Nakonec naneste tenkou vrstvu kuchyňského oleje nebo rostlinného oleje na rošt na dřevěné uhlí a komoru na dřevěné uhlí, abyste je ochránili před rezivěním.

S těmito tipy budete moci udržet svůj gril na dřevěné uhlí v dobrém provozním stavu po mnoho let!

Elektrický gril

Elektrický gril je skvělý způsob, jak rychle připravit chutná jídla a k tomu se velmi jednoduše čistí. Vše, co musíte udělat, je vzít vlhký hadřík a otřít gril. K odstranění zbytků jídla můžete také použít grilovací kartáč. Pokud je na grilu mastnota nebo nečistoty, můžete použít čistič vyrobený přímo na elektrické grily. Před použitím si však pozorně přečtěte návod k použití. Také po každém použití je důležité elektrický gril vyčistit. Pomůže to udržet jej v dobrém stavu a zabránit usazování nečistot nebo mastnoty. Než začnete gril čistit, nezapomeňte jej odpojit ze zásuvky.

Obzvláště snadno se čistí kontaktní gril. Vše, co musíte udělat, je opět otřít gril vlhkým hadříkem. Taktéž, než to uděláte, nezapomeňte odpojit kontaktní gril. Ujistěte se, že jste po každém použití očistili obě strany varných desek, abyste zabránili křížové kontaminaci a udrželi vaše jídlo v bezpečí. Mnoho lidí pro grilování na elektrickém grilu rádo používá grilovací podložku. Ta zabrání tomu, aby jakékoli jídlo propadlo grilem nebo se na něm připálilo, ale po každém použití musíte podložku pečlivě vyčistit.

Měli byste také zvážit čištění odkapávací misky vašeho elektrického grilu po každém použití. Drážkované podnosy se pro čištění dají jednoduše vložit do myčky nádobí, avšak ujistěte se v manuálu, zda je to v případě vašeho elektrického grilu možné. Pokud tomu tak není, tak ji můžete vyčistit trochou mýdla a vody.

Kontaktní gril Rosegold Metallic Line - BerlingerHaus

Plynový gril

Grily jsou ve všech tvarech a velikostech, ale jedna věc, která je mezi nimi společná, je potřeba pravidelného čištění. Gril, který není čistý, se může stát živnou půdou pro bakterie, ze kterých můžete onemocnět. Nemluvě o tom, že špinavý gril neprodukuje dobré jídlo.

Dobrou zprávou je, že čištění plynového grilu je poměrně snadné. Vše, co potřebujete a jak vyčistit plynový gril se podíváme nyní:

  • Nejprve odpojte plynovou nádrž od plynového grilu a nechte gril zcela vychladnout.
  • Poté vyjměte mřížky a vykartáčujte přebytečné nečistoty. Ujistěte se, že se dostanete do všech zákoutí.
  • Pokud jsou nějaké odolné skvrny, použijte grilovací kartáč.
  • Jakmile je zbytek grilu vyčištěn, vyjměte všechny hořáky a sejměte je z grilu. Nezapomeňte si poznamenat, jak jsou uspořádány, aby bylo pro vás snazší je později správně vrátit zpět.
  • Dále očistěte mastnotu a špínu mýdlovou vodou.
  • Před opětovným složením grilu vše opláchněte čistou teplou vodou a nechte zcela vyschnout.

Po každém použití je také důležité provést obecnou údržbu grilu. Plyn by měl být na nádrži vypnutý, rošty by měly být naolejovány a měl by být vyčištěn případný popel.

Jak vyčistit grilovací rošt

Grilovací rošty mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je litina, nerezová ocel nebo jiné materiály. Každý typ roštu má specifický způsob čištění. Prvním krokem při čištění grilovacího roštu je odstranění starého tuku a usazenin z grilu. To lze provést grilovacím kartáčem nebo oškrábáním kovovou špachtlí. Jakmile je gril čistý, lze rošt omýt mýdlem a vodou. Někteří lidé doporučují používat čistič na gril nebo odmašťovač grilu, aby se ujistil, že je gril zcela čistý.

Jak vyčistit litinu? Litinové grilovací rošty lze vyčistit vydrhnutím tvrdým kartáčem a horkou vodou. Lze použít i jemný čisticí prostředek. Po vyčištění je třeba rošt na grilování otřít a poté umístit na teplo. Pomůžete tím vyschnout grilovací rošt a zabráníte korozi. Nerezový rošt na gril lze vyčistit otřením grilovací škrabkou. Grilovací rošt je pak vhodné odmastit čističem grilů nebo odmašťovačem, který lze také zakoupit ve většině železářství. Jakmile je grilovací rošt čistý, lze jej omýt hadicí a nechat uschnout. Grilovací rošty vyrobené z jiných materiálů je třeba čistit podle pokynů výrobce.

Jakmile je rošt na gril čistý, tak by měl být naolejovaný sprejem na vaření nebo rostlinným olejem, aby se zabránilo korozi a v budoucnu bylo snadnější čištění. Po nanesení oleje je třeba grilovací rošt na 5 minut zahřát na vysokou teplotu, aby se vytvořila patina, která v budoucnu usnadní čištění grilovacího roštu. Grilovací rošt lze také ošetřit zahřátím v troubě na 93 °C, dokud nebude mít grilovací rošt černý matný vzhled.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Správná péče gril o rošt na grilování zajistí, že budete mít na talíři skvěle připravené jídlo a vaše vybavení bude mít co nejdelší životnost. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!