Logo Logo
Jak vyčistit matraci
  • 07.01.2022
  • matrace, jak vyčistit matraci,

Není žádným tajemstvím, že kvalitní spánek je zásadní pro naše celkové zdraví a pohodu. Co však možná nevíte, je, že kvalita vašeho spánku přímo souvisí se stavem vaší matrace. Špinavá a potřísněná matrace může vést k řadě zdravotních problémů, včetně dýchacích problémů, alergií a podráždění pokožky.

Jak vyčistit matraci

Jak vyčistit matraci

Přesně proto je potřeba vědět, jak správně vyčistit matraci. Přesně na to se podíváme v našem článku, ve kterém vám řekneme, proč je důležité čistit matraci, jak často a správně ji čistit, co použít za čistící prostředky a jak často byste měli matraci měnit. Pojďme na to!

Proč je důležité čistit matraci

Matrace je jedním z nejdůležitějších vybavení ložnice. Protože na ní ležíme a spíme každý den, tak je její čistota velmi důležitá. Pokud matraci čistit nebudeme, začnou se na ní usazovat nečistoty a bakterie, což má negativní vliv na naše zdraví. Pokud je matrace kontaminovaná bakteriemi, tak se může i rychle rozpadnout. Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši odumřelou kůži, která zabraňuje matraci správně dýchat.

Pravidelným čištěním matrace se urychlí rozklad nečistot a s nimi i bakterií, zároveň matraci prospěje především dezinfekce. Pravidelné čištění matrace je jednoduché a rychlé, což si projdeme v dalších fázích našeho článku.

Jak často čistit matraci

Čistěte matraci pravidelně, čímž zabráníte usazování nečistot a roztočů, kteří mohou způsobit alergickou reakci. Pokud matraci čistíte méně často, můžete si být jisti, že se objeví taky nepříjemný zápach. Pravidelné čištění matrace je velmi důležité zejména v těhotenství, kdy matrace může přijít do styku s hlenem matky.

Do jaké míry matrace zasahuje do našeho zdraví?

Neexistuje žádná studie, která by stanovila počet dní nebo noci během týdne nebo měsíce, kdy matrace přestává být hygienické. Je to velice individuální a záleží na typu případného znečištění a imunitním systému jednotlivých lidí. Co je však jasné, že nečistoty a roztoči na matraci mohou vést k alergickým reakcím a vývoji různých alergií, kožních či dalších onemocnění.

Měkká matrace ProSpánek Foam Style Formula

Jak správně vyčistit matraci

Jak čistíte matrace? Není dobrý nápad kupovat potah matrace nebo chránič matrace, protože tyto předměty zachycují pot a sliny, což způsobuje zápach matrace. Místo toho jednoduše vysajte matraci jakýmkoli vysavačem s kartáčovým nástavcem. Poté prostěradla sejměte z matrace a vyperte je horkou vodou a tekutým pracím prostředkem obsahujícím bělící činidla. Do pracího cyklu můžete také přidat 1 šálek bílého octa, který pomůže zabít roztoče, kteří se mohou skrývat ve vaší matraci. Nakonec použijte jedlou sodu na tvrdá místa, kde poznáte, že jsou tam ještě nečistoty. Nechte vše hodinu odležet, než znovu vyperete, abyste zcela odstranili pachy a bakterie.

Samozřejmě údržba se různí i od typu matrace. Nejoblíbenější jsou pěnová matrace a pružinová matrace, které se v mnohých ohledech dost liší. Toto téma jsme více rozebrali v našem článku Pružinová nebo pěnová matrace?, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů.

Jak vyčistit matraci od moči

Matrace je často vystavená moči (hlavně u dětí) a nečistotám. Můžete ji snadno vyčistit, pokud budete dodržovat několik jednoduchých pravidel. První krok je odstranit veškeré nečistoty ze struktury matrace. Pokud matraci čistíte pouze vodou, mohou se objevit nepříjemné skvrny, které budete těžce odstraňovat. Lépe je matraci vyčistit chemickými prostředky, které jsou většinou jen pro speciální účely čištění matrací, ale umožní matraci zbavit moči a dalších odolných skvrn. Před použitím nechte matraci pořádně vyschnout.

Jak vyčistit krev z matrace

Pokud jde o čištění krve z matrace, tak je třeba mít na paměti několik klíčových věcí. Nejprve použijte čisticí prostředek speciálně určený pro matrace, abyste zabránili znečištění nebo poškození tkaniny. Za druhé, nezapomeňte vyčistit všechnu krev z povrchu matrace; jakékoli zbytky mohou přitahovat nečistoty a prach a způsobit tvorbu skvrn. Nakonec nechte matraci před dalším použitím úplně vyschnout.

Jak vyčistit matraci od roztočů

Matrace je místo, kde se roztoči často vyskytují. Pokud chcete matraci vyčistit, je dobré vědět, jak na to. Roztoči jsou malí pavoukovci, kteří mohou způsobit alergické reakce, a proto je důležité matraci čistit pravidelně. Jednoduchá metoda spočívá ve zmrazení matrace, kdy matraci necháte v zimě po delší dobu na balkóně nebo dvoře. Nejlepší pak v případě, kdy jedete na delší zimní dovolenou. Toto zmrazování však můžete v zimě dělat pravidelně, a to například společně s peřinami, polštáři či dekami.

NABÍDKA MATRACÍ

Jak často měnit matraci

Matrace se doporučuje měnit každých 8 let. Na vaší matraci se postupem času nasbírá mnoho prachu, potu a bakterií, proto je důležité ji pravidelně čistit a vyměňovat. Matraci můžete samozřejmě měnit i častěji, například pokud si všimnete, že špatně spíte nebo pokud jste často nemocní.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Údržba a starost o matraci je velice důležitá pro klidný spánek a samozřejmě naše zdraví. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak čistit matrace.