Logo Logo
Jak vyprat záclony
  • 19.01.2022
  • záclony, jak vyprat záclony,

Záclony hrají důležitou roli ve výzdobě každého pokoje. Nejen, že dodávají místnosti barvu a texturu, ale také pomáhají chránit před světlem a poskytují soukromí. Záclony se však mohou časem ušpinit, takže je důležité, abyste věděli, jak je správně čistit a prát. V tomto článku probereme nejlepší způsoby praní záclon – včetně toho, jak často byste je měli prát a jaké prací prostředky nebo metody fungují nejlépe na různé typy tkanin. Více informací naleznete v našem článku!

Jak vyprat záclony

Nejprve se podíváme na to, jak prát záclony v pračce a na co přitom myslet. Záclony se totiž vyrábějí z různých materiálů a každý z nich potřebuje jiný typ údržby. Následně přejdeme k bělení záclon a možnosti praní a čištění záclon pomocích prostředků, které snad každý doma najdeme. Důležité je taky vědět, jak často prát záclony, jak je správně sušit a jak na záclony, pokud jsou zmačkané. To a mnohem víc se dočtete v následujících kapitolách!

Praní v pračce

Praní záclon v pračce není tak náročné, jak se může zdát. Ve skutečnosti je to velmi snadný proces, který lze dokončit v několika jednoduchých krocích. Tak jak prát záclony v pračce? Prvním krokem je určit, který program je pro praní záclon nejlepší. Záclony by se měly prát na program pro jemné prádlo s nízkou rychlostí otáček do 400 otáček za minut. Teplota praní by se měla pohybovat kolem 30 °C. U záclon z různých materiálů naleznete drobné rozdíly, ale obecně se opravdu volí jemný program s nízkou teplotou praní a nízkými otáčkami odstřeďování.

NABÍDKA ZÁCLON

Praní různých materiálů

Vědět, jak vyprat záclony je klíčem k tomu, aby vypadaly déle dobře a neztratily svou pevnost. Různé materiály vyžadují různé typy pracích prostředků a péči, takže je důležité si uvědomit, co bude pro každý typ záclony fungovat nejlépe.

Na polyesterové záclony použijte prací prostředek, který je speciálně navržen pro syntetické tkaniny. To pomůže zabránit vyblednutí nebo ušpinění látky. Bavlněné záclony by se měly prát pracím prostředkem, který obsahuje enzymy, protože to pomůže rozložit případné nahromaděné nečistoty nebo skvrny. Hedvábné záclony je kupříkladu nutné vyprat velmi jemným pracím prostředkem, protože drsné chemikálie mohou jemnou látku poškodit.

 Záclona Marvella Tulle Kahve, 2,6 m

Nejlepších výsledků dosáhnete, když před praním zkontrolujte štítek záclony s pracími symboly. Zajistíte tak, že vaše záclony budou bezpečně vyprané a nehrozí poškození způsobené použitím nesprávného typu pracího prostředku.

Bělení záclon

Pokud jde o to, jak vybělit záclony, tak je třeba mít na paměti několik věcí. Nejprve se musíte rozhodnout, jaký druh bělidla chcete použít. Na trhu je k dispozici několik typů, včetně chlorového bělidla, kyslíkového bělidla a barevně bezpečného bělidla. Chlorové bělidlo je nejsilnější typ a mělo by se používat pouze v případě, že jsou vaše záclony bílé nebo velmi světlé. Kyslíkové bělidlo je bezpečnější možností a lze jej použít na tmavší tkaniny, aniž by došlo k vyblednutí barvy. Konečně, barevně bezpečné bělidlo je mírnější typ chlorového bělidla a lze jej použít na závěsy a záclony, které jsou barevné. My se však zaměřujeme na bělení prádla, tak tedy jak vyprat záclony, aby byly bílé?

Jakmile se rozhodnete, jaký druh bělidla chcete použít, začněte kontrolou štítku, abyste zjistili, jaké množství vody a pracího prostředku s ním smíchat. Obvykle budete potřebovat jeden šálek bělidla na 4 litrů vody, množství se však různí dle výrobce. Přidejte požadovaný počet šálků do kbelíku, poté jej naplňte teplou vodou a dobře promíchejte. Pokud nemáte po ruce žádná kbelíky, jednoduše naplňte vanu nebo umyvadlo dostatečným množstvím vody tak, aby byly záclony zcela ponořené.

Poté namočte záclony do směsi vody a bělidla po dobu asi 30 minut. Pokud chcete proces urychlit, občas je promíchejte malou metličkou nebo starým zubním kartáčkem. Po uplynutí 30 minut vyjměte záclony z kbelíku a nechte do něj odkapat přebytečnou tekutinu. Opláchněte záclony ve studené, čisté vodě, abyste odstranili veškeré stopy bělidla. Nakonec je dobře napěňte jemným čisticím prostředkem a znovu opláchněte. Poté záclony pověste venku na slunci, aby uschly – díky tomu budou vypadat jako nové! Jestliže nemáte možnost nechat záclony sušit na slunci, tak jednoduše použijte sušák na prádlo, kterým dosáhnete stejných výsledků.

Praní přírodními prostředky pro domácnost

Když se záclony zašpiní, je důležité je pořádně vyčistit, aby se neušpinily a nezačaly zapáchat. Zde je několik přírodních způsobů, jak vyčistit záclony:

  • Použijte sodu: Přidejte půl šálku sody do kbelíku s horkou vodou a dobře promíchejte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a poté je dobře opláchněte.
  • Použijte prášek do pečiva: Přidejte jednu polévkovou lžíci prášku do pečiva do kbelíku s horkou vodou a dobře promíchejte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a poté je dobře opláchněte.
  • Použijte ocet: Přidejte jeden šálek octa do kbelíku s horkou vodou a dobře promíchejte. Záclony namočte do roztoku asi na hodinu a poté je dobře opláchněte.

Všechna tato řešení jsou bezpečná pro barvy záclon, ale mějte na paměti, že záclony vyrobené ze syntetických materiálů nemusí být dostatečně pevné. Jako vždy je nejlepší některým ze zmíněných způsobů nejprve vyzkoušet malou skrytou oblast vaší záclony, než budete pokračovat s čištěním celé záclony.

Jak často prát záclony

Pokud jde o to, jak často prát záclony, tak je třeba zvážit několik věcí. První je, kolik nečistot a prachu má tendenci se hromadit. Záclony, které jsou v místech s vysokou fluktuací lidí nebo například blízko okna u hlavní silnice, se zašpiní rychleji než v jiných částech domu. Pravdou je, že záclony jsou magnetem na prach a jejich praní je opomíjeno. Mnoho lidí má praní záclon spojeno s velkým úklidem, který může být na jaře nebo před velkými svátky jako Vánoce či Velikonoce. Doporučujeme záclony prát minimálně 3krát ročně, avšak opravdu záleží na prašnosti okolí. Někdo tak pere záclony i každý měsíc. Také je důležité si uvědomit, že záclony by se nikdy neměly sušit v sušičce na prádlo. To může způsobit jejich smrštění, deformaci a také snadné třepení.

Jak pověsit záclony

Řekli jsme si, že by se záclony neměly sušit v sušičce na prádlo, avšak nějak schnout přeci musí. Proto se podíváme na to, jak pověsit záclony. Až budete připraveni pověsit záclony, ujistěte se, že jsou stále vlhké. Pokud používáte háčky, ujistěte se, že záclonová tyč je dostatečně pevná, aby udržela váhu záclony. To stejné platí pro kolejnice, které musí udržet váhu záclon. Ty mohou být po praní těžší vlivem absorbované vody.

Záclona Marvella Tulle Debon V16, 2,6 m

Když záclonu zavěsíte na háčky, ujistěte se, že jsou rovnoměrně rozmístěny. Pokud máte v zácloně záhyby, tak se ujistěte, že záclona visí a záhyby se rozevírají, aby vypadaly plné a nebyly stlačené nebo prověšené. Používáte-li záclony s kovovými očky k zavěšení pomocí kroužků, navlékněte nejprve kroužek na záclonu a potom na ně závěs. Udělejte to před zavěšením závěsu, abyste se ujistili, že jsou rovnoměrně rozmístěny.

Jak na zmačkané záclony

Když vyjmete záclony z pračky, tak mohou být trochu zmačkané. Vyhladit je můžete žehlením, ke kterému potřebujete:

  • žehličku
  • některé záclonové podšívky nebo tenké bavlněné prostěradlo
  • napařovač oděvů (volitelně)

Pokud jsou záclony opravdu pomačkané, možná budete muset použít napařovač oděvů. Napařovače se zbavují vrásek lépe než žehličky.

K žehlení záclon:

  1. Položte podšívku záclon nebo bavlněné prostěradlo na rovný povrch, jakým je například žehlící prkno nebo jídelní stůl.
  2. Umístěte záclonu na podšívku nebo prostěradlo. Ujistěte se, že záclona není pomačkaná.
  3. Zapněte žehličku. Než ji začnete používat, tak ji nechte několik minut zahřát.
  4. Pohybujte záclonou opatrně, abyste se nespálili nebo aby se záclona nedotkla horkých oblastí žehličky.
  5. Žehlete od spodu k horní části záclony, pracujte po malých částech a dávejte pozor, abyste záclonu nenechali bez dozoru.
  6. Pokud je záclona hodně pomačkaná, můžete ji po vyžehlení napařit. Pokud tak učiníte, pomůže vám to zbavit se všech vrásek, které vám zbyly po žehlení.
  7. Zavěste záclonu, aby před použitím vychladla.

V případě potřeby opakujte kroky 1-7 s dalšími záclonami.

NABÍDKA ZÁCLON

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Praní záclon není opravdu žádná věda a důležité je hlavně vědět, z jakého materiálu je vaše záclona vyrobena. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak se perou záclony.