Logo Logo
Jídelna – útulné místo plné jídla a povídání
  • 18.11.2019
  • jídelna,kuchyně,jídelní stoly,jídelní židle,

„Jídlo je hotové!“ Rodina a přátelé se s tímto zavoláním přesouvají do jídelny, kde si každý najde svůj osobní jídelní prostor. Místa je dost, stůl velký a židle krásné a pohodlné. O servírování se postarají mladší členové, kteří se za život ještě nachodí. Zatímco v jídelně všichni pomalu usedají ke stolu, tak v kuchyni se ladí poslední detaily a vypínají se poslední spotřebiče jako stolní gril. Nic už nebrání tomu tak prožít krásné společné chvíle dlouhého dne.

Jak zařídit jídelnu?

Jak zařídit jídelnu

jídelně se střetává rodina a přátelé, aby spolu pojedli, pokecali a probrali novinky ze světa. Základ je jednoduchý. Stůl a židle pro začátek stačí. V této sekci se však dozvíte, který další nábytek si rozhodně místo ve vaší jídelně zaslouží a podle čeho jej vybírat.

Jídelní stůl

Hranatý nebo kulatý?

U jídelních stolů jsou hranaté modely velmi oblíbené. Pokud jsou situovány uprostřed prostoru, tak nabízí místo ze všech stran pro větší počet osob, avšak v případě nutnosti a úspory místa je možné je postavit ke zdi stěny, kde díky svým ostrým hranám nebudou nabourávat atmosféru vaší jídelny.

Pro čtyřčlennou rodinu by měla mít plocha jídelního stolu rozměr minimálně 80 x 120 cm. Pro tento počet lidí se však perfektně hodí i kulatý jídelní stůl. Ve dvoučlenné domácnosti je hranatý jídelní stůl rozhodně příjemnější variantou, jelikož můžete sedět naproti sobě a nerušeně konverzovat.

Kdo velmi nerad naráží do nohou stolu, ten by měl rozhodně pouvažovat nad koupí stolu s jednou centrální nohou. Toto provedení je velmi oblíbené u moderních modelů. Velmi praktickou variantou jsou rozkládací jídelní stoly, které se dají rozšířit či zúžit dle počtu osob či potřeby. Některé stoly tak mohou dosáhnout délky až 3 metrů!

Použitý materiál

Jídelny stoly se mohou skládat z různých materiálů a podle vašeho vkusu a zbytku nábytku v jídelně se různí i váš výběr. Nejčastějšími materiály jsou dřevo, sklo, kov, beton nebo keramika.

Jídelní stůl z masivu se hodí k většině nábytků a navodí ve vašem pokoji teplé a lákavé prostředí. Kromě toho je dřevo velmi trvanlivé, robustní a stálé. Masivní dřevo zaujme především svým individuálním žilkováním, obzvláště moderní jsou jídelní stoly s charakterem řezu stromu a přírodní hranou. 

Stoly z masivního dřeva jsou vyrobeny výhradně z masivního dřeva, což znamená, že nebyly dýhovány. Poznáte to podle žilkování dřeva. Skleněný jídelní stůl zajišťuje svým povrchem průhlednost a prostor v místnosti. Ve srovnání s dřevěným stolem má skleněný stůl mírně chladnější efekt. Sklo je více náchylné vůči stopám po prachu, škrábancům a otiscích prstů.

Kovový jídelní stůl je spíše vzácnost. Pro vytvoření originálního a moderního jídelního stolu se používá směsice více materiálů. Rám je obvykle vyroben z práškově lakovaného nebo pochromovaného kovu, který se vyznačuje robustními, snadno udržovatelnými a trvanlivými vlastnostmi. Desky těchto jídelních stolů jsou často vyrobeny z betonu nebo keramiky, díky čemu jsou obzvláštně odolné. Přesvědčují svou jedinečnou estetikou a moderním stylem. Údržba a čištění obou materiálů je naprosto nekomplikované.

NABÍDKA JÍDELNÍCH STOLŮ

Typy jídelních stolů

Pokud si chcete pořídit jídelní stůl, tak existují 3 alternativy, mezi kterými se můžete rozhodnout:

  • Roztahovací jídelní stoly
  • Pevné jídelní stoly
  • Rozkládací jídelní stoly

Manipulace a použití těchto 3 rozdílných typů jídelních stolů s sebou přináší různé výhody a nevýhody. Jídelní stůl byste si měli vybírat dle vašich požadavků a potřeb, což je přesně ten důvod, proč jsme vám charakteristiku, výhody a nevýhody jednotlivých typů jídelních stolů přiblížili v této sekci.  

Roztahovací jídelní stoly

Roztahovací jídelní stoly jsou velmi oblíbené, protože díky roztahovacím dílům nabízí během chvilky větší plochu k jídlu, oslavám nebo k odkládání. Jsou velmi vhodné v případě, kdy máte doma často návštěvy. Možnost jejich designu je však omezený na úkor roztahovacích vlastností. Většinou tyto jídelní stoly naleznete v kulaté či hranaté formě.

    Výhody:
  • Praktický roztahovací díl
  • Šetří místo
    Nevýhody:
  • Méně stabilní
  • Omezený design

Pevné jídelní stoly

Pevný jídelní stůl je klasikou volbou většiny jídelen a kuchyní. Vyznačuje se výbornou stabilitou a naleznete jej ve všech možných tvarech a formách, jelikož jejich design není omezen jako tomu je u rozkládacích stolů. V menších místnostech může být s velkým pevným stolem těsno.

Pevný, skleněný jídelní stůl

    Výhody:
  • Stabilita
  • Vzhled (téměř jakýkoliv design)
  • Různorodost modelů
    Nevýhody:
  • Potřebují dost prostoru
  • Často dražší

Rozkládací jídelní stoly

Rozkládací jídelní stůl má rozhodně svoje výhody. Často se pod rozkládacími stoly rozumí i ty roztahovací. Stejně jako roztahovací stoly jsou skvělou volbou pro menší prostory a prakticky dokážou svoji délku prodloužit. Díl pro roztažení je však někdy nikterak schovaný a visí na jedné straně stolu, což dokáže být ne úplně estetické.

    Výhody:
  • Šetří místo
  • Skladné
  • Často levnější
    Nevýhody:
  • Vzhled
  • Nízká stabilita
  • Často malé

NABÍDKA JÍDELNÍCH STOLŮ

Jídelní židle

Na polstrovaných jídelních židlích se vám rozhodně bude lépe sedět a jíst, nicméně by židle měly rozhodně pasovat k jídelnímu stolu a celkovému stylu ve vaší jídelně. Velmi oblíbení jsou jídelní sety, které přemýšlení nad sestavení jídelního stolu k židlím vyřeší za vás. Lavice či lavička mohou být kompromisem pro sedací místo u jedné strany stolu nebo jako rohové lavice, které tak vyplní jinak nevyužitý prostor v rozích stolu. Kdo v jídelně tráví více času, ten by měl pouvažovat nad investicí do komfortních křesel s područkami, které zajistí, že vám ani po delší době u stolu nebude scházet na pohodlí. Více jsme se na toto téma zaměřili v našem článku Jak vybrat židle k jídelnímu stolu, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů!

Malý tip: Při výběru jídelních židlí a stolů myslete na místo a prostorové rozestavění. Rozhodně by se měl dodržet volný přes 30 cm za vaší židlí a 30 cm mezi židlí a stolem. Výška stolu by měla být zhruba tak, abyste se pod něj vešla židle s područkami.

Styl a materiál

Jídelní židle naleznete na trhu vyrobené z různých materiálů a v různých stylových provedeních. Jakou jídelní židli si vyberete závisí samozřejmě pouze na vás, nicméně různé materiály mají různé vlastnosti a své výhody. Nejčastější použité materiály jsou:

Nábytek z masivního dřeva dodává bytu uklidňující dojem, podporuje koncentraci a prokazatelně zlepšuje vnitřní klima. Uvádí se také jeho antialergické účinky, jelikož jeho otevřené póry zabraňují elektrostatickému nabití prachu. Avšak i čalouněné židle z různých tkanin mají své přednosti. Naleznete je ve velmi pestrých a rozdílných barevných kombinacích a motivech. Ještě k tomu jsou většinou velmi pohodlné.

Plastové jídelní židle nebo kombinace plastu a nohou z masivního dřeva či kovu jsou v současnosti taktéž oblíbenou volbou. Kromě svého moderního vzhledu jsou taky velmi odolné vůči nečistotám.

Kromě použití materiálu se různí také styl, ve kterém jsou židle zhotovené. Jednou jsou jídelní židle úzké a elegantní, jindy robustní, rustikální nebo se silným polstrováním. Níže jsou nejčastější styly:

NABÍDKA JÍDELNÍCH ŽIDLÍ

Zatímco venkovský styl, skandinávský styl, přírodní styl, ale také industriální styl sázejí spíše na přírodní, ohrané a často nostalgické prvky jako například kůže či masivní dřevo, tak glamour styl je více přímočarý a luxusní. Například čalouněné židle ze saténu jsou v tomto stylu velmi oblíbené.

Příborníky a vitríny

Do vaší jídelny by se rozhodně měl vejít úložný nábytek jako příborníky a vitríny, který nabízí prostor pro talíře, hrnky, slavnostní a tematické prostírání či okrasné doplňky jako vázy. S otevřenou komodou můžete mít vyhrazený prostor i pro mlýnky na koření, takže nebudete muset stále pro něco odbíhat do kuchyně. Prosklené vitríny jsou samy o sobě vkusným nábytkem, kterému ještě na „šmrncu“ přidá porcelánová výstava či privátní minibar.

Osvětlení

U dlouhých zimních večerů je potřeba si na jídlo pořádně posvítit, jak je totiž známo – jíme i očima. Na delší či rozkládací stůl je rozhodně zapotřebí více zářičů i závěsných svítidel vedle sebe. U mnoha modelů svítidel se dá nastavit výška či intenzita svícení, čímž můžete oživit jinak leckdy monotónní svit ze zářivek. U malých či kulatých stolů mají smysl rozhodně jedno svítidlo či lustr.

Malý tip: Aby vás světlo u jídla neoslňovalo, tak byste lustr či svítidlo měli zavěsit minimálně 60 cm nad stolem.  

Styl nábytku

Chcete doplnit svůj malý byt o jídelní koutek nebo potřebuju vybavit vaši novou jídelnu? Vzhledem k vašim požadavkům a možnostem prostoru v jídelně se vám nabízí množství rozdílného nábytku. Pro představu zde najdete pár tipů a nápadů k vybavení pro klasické, moderní či alternativních jídelen.

Prosklená dřevěná vitrína v klasickém stylu

Klasický sty - Dřevěný nábytek s přírodním šarmem

Jídelní set z dřevěného masivu je odolný nábytek s dlouhou životností, který skvěle pasuje do klasického stylu. Neopracované dřevo působí obzvlášť teple a příjemně. Proč ne zrovna jako rohová lavice s polstrovanými podsedáky?

Když k tomu vyberete pasující závěsné svítidlo se šedým či béžovým stínítkem, tak neuděláte nic špatně. Prostírání v podobné barvě a kytice z řezaných květin ve skleněné váze dodají celkovému klasickému stylu tu třešničku na dortu.

Moderní styl - Sklo a železo jako cool doplněk

Prostorná jídelna v chladné betonově šedé nebo antracitové barvě působí uklizeně a moderně. Do tohoto prostředí rozhodně sedí stůl v moderním stylu o jedné centrální noze, který se svým zabudovaným LED osvětlením poskytuje nevšední světelné efekty. Postaven doprostřed jídelny rozvine plně svůj potenciál a opticky se více zpřístupní.

Jídelní židle industriálního stylu společně s nerezovým rámem a černým koženým potahem budou ideálním místem pro sezení. S kovově lesklým designovým světlem nad středem stolu rozhodně šlápnete správně při výběru osvětlení. Koláž z černobílých fotografií na stěně pak jako perfektní dekorace a máme hotovo.  

Retro styl - Originální funkční nábytek šetřící místo v jídelně

Máte ve své garsonce málo místa, ale chtěli byste trochu místa použít na malý, ale útulný jídelní prostor? Kromě skládacích jídelních stolů se k tomu výborně hodí například kulaté barové stolky. Skleněná deska stolu opticky zvětší váš prostor a nepřitahuje nežádanou pozornost – tudíž nepřekáží.

K tomu skvěle sedí skládací plastové jídelní židle, které pro šetření místem jednoduše schováte pod stolkem. Společně s kulatým stolkem připomínají oranžové jídelní židle retro styl 70. let a společně se vzorkovanými tapetami naprosto sedí do vašeho retro stylu.

5 tipů pro dekoraci jídelny

Jídelní stůl a židle stojí, lampa je pověšená ale vaší jídelně chybí to pověstné „něco“. Zde se dočtete, kterými doplňky můžete svojí jídelně rychle dodat šmrnc.

  • Pomocí barevných textilií, jako jsou prostírání nebo ubrusy se vzorem, hned oživíte celý stůl. Doporučují se tkaniny, které vydrží i v pračce. Podrobnosti naleznete na všitém štítku.
  • Pro větší komfort poslouží podsedáky na sedadla a sedáky k lavicím. Případně můžete polstrovat tvrdé opěradlo polštáři nebo huňatým materiálem ve skandinávském stylu.
  • Nohy v teple a větší pohodlí, toho lze dosáhnout měkkými venkovními koberci s krátkými třásněmi. Zde můžete snadno odstranit drobky pomocí vysavače.
  • Aby vám nesvítilo do očí, poslouží ozdobné jídelní závěsy. Okenní závěsy zdobené krajkou vypadají rustikálně a dobře ladí se stylem romantického venkovského domu.
  • Dekorace na zdi, jako jsou plakáty, tapety nebo pěkný nátěr, přinesou do místnosti více života. Ještě individuálnější je dekorace se zarámovanými fotografiemi vašich blízkých.

KUCHYNĚ A JÍDELNA

Závěr

Jídelna je mnohem víc než jen místo kde se najíte. Zde se setkáte s celou rodinou nebo přijmete své hosty, s kterými klidně posedíte i dlouho do noci. To je umožněno pohodlným sezením, útulným dekorem a dostatečným prostorem kam odložíte věci. Zde si ještě jednou shrneme důležité informace a tipy:

  • Čtvercové jídelní stoly lze přitlačit ke zdi, čímž ušetříte prostor, kulaté stoly vyplňují nevyužité úhly. Čím volnější je poloha stolu, tím otevřenější je vzhled místnosti. Aby se mohla čtyřčlenná rodina v klidu najíst, měla by deska stolu měřit nejméně 80 x 120 cm.
  • Ladící si stůl se židlemi vytváří uklidňující dojem. Čalouněné jídelní židle s područkami jsou zvláště pohodlné a lavice dodá celku volnější ráz.
  • Ve skříňkách a komodách můžete za zavřenými dveřmi ukládat nádobí jako talíře a šálky. Na otevřené polici máte připravené koření. Skleněné vitríny slouží jako výstavní prostor pro váš dekorativní jídelní servis.
  • Stropní lampy uvádějí vaši jídelnu do správného světla ve večerních nebo za oblačných dnů. Větší stoly lze dobře osvětlit několika závěsnými světly. Svíčky a dekorační světla dotvářejí příjemné prostředí.
  • Nástěnné malby a příjemné textilie, jako jsou ubrusy, koberečky a závěsy, dodávají vaší jídelně osobnost.

A my se zase uvidíme u dalšího článku!