Logo Logo
Které povlečení je to pravé? - Porovnání typů ložního prádla
  • 01.10.2020
  • povlečení, ložní prádlo

Podle ročního období volíte své oblečení, abyste v zimě nemrzli nebo se v létě nepřehřívali. Možná máte i oblíbené oblečení či materiály, které rádi nosíte. To samé platí pro povlečení, které je defacto oblečení vaší deky a polštářů. Různé použité materiály jsou vhodné pro různá roční období, a ne všechny materiály můžou být pro vás na dotek příjemné. Proto v tomto článku naleznete rychlý přehled různých druhů povlečení s popsanými vlastnostmi a silnými stránkami, abyste si mohli vybrat povlečení, které bude sedět přímo pro vás!

Jak vybrat povlečení?

Typy povlečení

Některé použité materiály a látky jsou hřejivé a jsou tak vhodné pro chladnější roční období. Jiné zase příjemně chladí s vysokou savostí, což v létě zajistí pohodlné prostředí pro ničím nerušený spánek. Díky velké materiálové různorodosti a široké nabídce povlečení se při výběru může velmi rychle objevit pocit nejistoty. Pro lepší přehled naleznete již zmíněnou charakteristiku těch nejznámějších druhů povlečení.

Renforcé povlečení

Renforcé je špičkový druh bavlny používaný na výrobu bavlněného povlečení. Je to velmi odolná, středně jemná tkanina s příjemně měkkým pocitem při doteku a velmi hladkým povrchem. Díky této bavlně je anti-alergenní Renforcé povlečení odolné vůči otěru, velmi dobře saje vlhkost a reguluje teplotu. Jedná se tedy o ideální povlečení určené na letní měsíce.

NABÍDKA POVLEČENÍ

Jersey povlečení

Jersey je velmi měkká, prodyšná, lehce elastická a hebká textilní látka, která je vyráběna na pletacích strojích. Tento typ povlečení se nežehlí a vyznačuje se dlouhou životností. Díky vysoké savosti se Jersey povlečení ideálně hodí na letní měsíce. Díky svým funkčním a termoregulačním vlastnostem však může být toto povlečení používáno po celý rok. V tom případě však doporučujeme zakoupit Interlock Jersey povlečení, které je o něco teplejší než Single Jersey.

Seersucker povlečení

Povlečení z tkaniny seersucker se vyznačuje krepovým efektem, který jde poznat na zvrásnění povlečení. Toto povlečení je velmi hladké a lehké, a díky krepové struktuře dochází k velmi dobré cirkulaci vzduchu, které nalezne nejlepší využití v teplých letních měsících.

Příjemné ložní povlečení

Perkálové povlečení

Perkálové povlečení se vyznačuje dlouhou životností, jednoduchou údržbou a vysokou odolností. Perkál je velmi hustou bavlnářskou tkaninou, díky čemu má toto povlečení spíše hladký povrch. V letních měsících vás toto povlečení díky svým prodyšným vlastnostem příjemně ochladí. Díky použití bavlně je perkálové povlečení velmi příjemné na dotek.

Linonové povlečení

Linonové povlečení se ze 100% skládá z bavlny a je tak velmi příjemné hlavně v letních měsících. Velkou oblíbenost má tento hladký, jemný a odolný materiál u dětského povlečení. Podobné vlastnosti najdete třeba u mikrofleecového povlečení.

Flanelové povlečení

Biberové i flanelové povlečení jsou naprostými klasikami mezi povlečením na zimní měsíce. Díky mírně drsnému povrchu je toto ložní prádlo z kvalitní a silné tkaniny příjemné teplé. Biberové povlečení je pak obzvláště měkké a příjemné.

Saténové povlečení

Toto vysoce kvalitní bavlněné povlečení nachází uplatnění po celý rok. Jeho nejkvalitnější verzí je Mako saténové povlečení, které se vyrábí z vysoce kvalitní Mako bavlny. Saténové povlečení je hladké, přirozeně lesklé s nízkou mačkavostí. Nežehlí se a má velmi příjemné termoregulační vlastnosti.

NABÍDKA POVLEČENÍ

Hedvábné povlečení

Kdo chce spát jako král a královna, ten rozhodně sáhne po velmi luxusním hedvábném povlečení. Hedvábí je ze všech látek nejpodobnější naší pokožce a je tak velmi příjemné na dotyk. Tento typ povlečení je vhodný lidí trpící alergií na roztoče a domácí prach. Stejně tak je hedvábné povlečení vhodné pro lidi trpící kožními problémy a neurodermatidou. Hedvábné povlečení najde využití celoročně, jelikož v zimě pěkně hřeje a v létě ochlazuje. 

Závěr

Doufáme, že náš rychlý přehled vám pomohl se správným výběrem ložního prádla, které vás v létě příjemně ochladí a v zima zahřeje. Pokud však ještě nejste rozhodlí a zajímá vás například, jak se o povlečení správně starat, tak se začtěte do našeho článku Jak prát povlečení, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad!