Logo Logo
Obývací pokoj - funkční nábytek pro příjemné posezení
  • 27.11.2019
  • Obývací pokoj, nábytek

Po večeři jdete vy a celá vaše rodina do obývacího pokoje, kde všichni netrpělivě čekáte na poslední epizodu svého oblíbeného seriálu. K tomu však musí nejdříve každý zaujmout své místo. Pohovka je plná jako první, a protože ještě nesete občerstvení na konferenční stolek, zbyde na vás křeslo jako obvykle. Rychle zatáhnout závěsy, ztlumit světla a pak již může večer ve vašem útulném obyváku začít. Tento blog vám ukáže skvělé tipy, jak podtrhnout svůj styl sladěným nábytkem a příslušenstvím, a jak učinit z obývacího pokoje srdce vašich čtyř stěn.

Jak si zařídit obývák

Jak zařídit obývák

Obývací pokoj by měl být útočištěm pro vás, vaši rodinu a přátele. Pohodlné sezení, dostatek úložného prostoru a prostoru kam si věci jen tak odložit, jakož i adekvátní osvětlení vytvářejí domácké prostředí. Který nábytek a doplňky do obývacího pokoje patří k základnímu vybavení vašeho obýváku, ukazuje následující přehled.

Nábytek a svítidla

Křesla, pohovky a obývací prostory

Vytvořte dostatek místa k sezení, abyste se vy i vaši přátelé mohli pohodlně bavit a nikdo u toho nemusel stát. Máte-li hodně prostoru je velká sedací souprava ve tvaru L nebo U dobrá volba. Pak se můžete celí protáhnout nebo sedět svým hostům naproti.

Pro single nebo párové domácnosti a malé obývací pokoje postačí již kompaktní jedno- nebo dvousedák. Rohové pohovky jsou v malém prostoru taktéž praktické, protože jimi využijete i malé výklenky. Tak malý gauč můžete rozšířit o vhodné stoličky pro více míst k sezení. S jedním nebo více křesly můžete vaší soupravě dodat volnější ráz nebo si pomocí pohodlného křesla vytvořte váš vlastní růžek ke čtení.

Pokud hledáte nové křeslo a nevíte, podle čeho si vybrat, tak neváhejte se začít do našeho článku Jak vybrat nové křeslo

  • Malý tip: Funkční rozkládací pohovky nabízejí pohodlné sezení a mohou být jednoduše přeměněny na postel pro hosty.
  • Ani výběr rozkládací pohovky není jednoduchý. Má se rozkládat podélně nebo příčně? Který materiál je nejjednodušší na údržbu? Odpovědi naleznete v našem článku Jak vybrat rozkládací pohovku. Jestliže máte menší byt a přemýšlíte nad tím, že budete rozkládací pohovku používat pro každodenní spaní, tak vám doporučujeme náš článek Rozkládací pohovka jako postel?, ve kterém naleznete spoustu praktických rad a tipů. 

POHOVKY A KŘESLA

Komody a vitríny

Co by to byl za obývací pokoj bez televize, dekoru nebo vašich oblíbených knih? Pro slušný, celkový obraz uložíte své poklady a své multimediální centrum do kompletní obývací stěny vašeho obyváku. Jednotlivé skříně mají stejný design a dobře spolupracují. Většinou můžete pružně uspořádat jednotlivé police a části skříně a přesně naladit svůj prostor. Pokud hledáte novou šatní skříň, tak vám doporučujeme náš článek Jak vybrat šatní skříň, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů. 

Za prosklenými vitrínami se budou vaše výstavní sklenice nebo vázy náramně vyjímat. Vaše oblíbené kousky jsou za skleněnými dvířky dobře chráněny před prachem a nečistotami a mohou být i večer všem k úžasu, pokud osvětlíte vitrínu například barevnými LED svítidly. Nebo chcete své cennosti před cizími očima raději skrýt? Pak jsou komody a příborníky dobrou volbou. Za zavřenými dveřmi nebo zásuvkami můžete bezpečně a přehledně všechny maličkosti uschovat. V horní části police máte také prostor pro svíčky, fotorámečky nebo jiné doplňky.

Stoličky, vozíky a konferenční stoly

Konferenční stolek vaši sedací soupravu dokonale doplní a také nabízí prostor pro občerstvení a nápoje, jakož i pro dálkové ovládání nebo časopisy, které na něj můžete jednoduše odložit. Funkční jsou stoly se zásuvkami nebo policemi, ve kterých můžete ukládat starší časopisy nebo podtácky.

Se servírovacím vozíkem na kolech jste obzvláště flexibilní. Například můžete dát nápoj a jídlo na vozík v kuchyni a poté je pohodlně a bez problémů dopravit do obývacího pokoje aniž byste cokoli zašpinili. Alternativně lze mobilní vozík předělat na mini-bar.

Místo separátního stolu můžete použít i stoličku k sezení jako prostor kam si své věci odložíte. Aby byly vaše nápoje v bezpečí, měl by být povrch co možná nejrovnější. Některé modely mají pod sedadlem skrytý úložný prostor.

  • Malý tip: Pokud si chcete pohodlně umístit nohy na konferenční stolek, tak by měl být stůl přibližně stejné výšce jako sedací souprava nebo křeslo.

Dekorativní osvětlení, stojací lampy a závěsná světla

Abyste v obývacím pokoji neseděli po tmě, je důležité mít dobré základní osvětlení. To splní například kvalitní stropní svítidlo. Pokud je jídelna součástí obývací pokoje, tak můžete osvětlit jídelní stůl či konferenční stolek dekorativní závěsným lustrem a učinit z něj střed vašeho obýváku.

Dekorativní stojací lampa

Zejména ve velkých místnostech je jediný zdroj světla často nedostačující. Kombinujte proto různé typy lamp, aby byl váš obývací pokoj světlejší a pohodlnější. Nástěnná svítidla přinášejí světlo do tmavých rohů a pomocí stojací lampy rozsvítíte například čtecí koutek.

Pro zdůraznění jednotlivých obrazů jsou dobrým nápadem zapuštěná světla. Nebo si můžete vaší zeď vyzdobit řadou nástěnných světel. Nepřímé světlo má podobný uklidňující účinek jako světlo při svíčkách. Často můžete u nich nastavit i barvu a odstín světla. 

  • Malý tip: Ujistěte se, že alespoň vaše hlavní lampa je stmívatelná, abyste nebyli oslepeni například při sledování televize.

Jak dát obývacímu pokoji osobitější ráz

Obývací pokoj je teprve pak pohodlný, pokud je skutečně osobní. Živé textilie, jako jsou koberce, polštáře nebo záclony, poskytují domácí atmosféru. Od podlahy k policím. Zde je několik návrhů pro vás.

Koberce

Do koberce s vysokým vlasem si můžete své nohy doslova ponořit či se na něj jen tak položit. Koberce v obývacím pokoji jsou však nejen teplé, ale také vyplňují volný prostor pokoje a dodávají mu strukturu optickým oddělením určitých obytných částí od ostatních. Ať už moderní s grafickými vzory nebo vybledlé v retro vzhledu, můžete jimi parádně zdůraznit Váš životní styl a Vaše děti si na něm mohou pohodlně hrát.

  • Malý tip: U hladkých podlah vám kobercové podložky pomohou zabránit uklouznutí koberců.

Záclony

S barevnými závěsy a záclonami můžete vyjádřit svou osobnost a navíc vyplnit prázdný prostor obývacího pokoje. Okenní závěsy jsou skvělé pro malá okna a nechávají prostor pro dekoraci parapetu. Závěsy sahající k podlaze vypadají lépe na úzkých vysokých oknech obývacího pokoje. Těžké sametové tkaniny vypadají obzvláště vznešeně a spolehlivě ztmavují místnost, takže můžete sledovat film bez přerušení. Světlé nebo poloprůhledné či tenké záclony se dobře vyjímají i v menších obývacích pokojích, protože dělají prostor otevřenější. Pokud stále nevíte, jestli zvolit závěsy nebo jiný tip svítidla, tak vám doporučujeme náš článek Záclony nebo žaluzie?, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů. 

  • Malý tip: Ploché závěsy můžete použít jako oddělovače místností šetřící místo tím, že je zavěsíte na stropní kolejnici.

DEKORACE A DOPLŇKY

Polštáře a přikrývky

S malými i velkými dekorativními polštáři v jasných barvách můžete zvýraznit například jednoduchou pohovku. Nebo si můžete vyzkoušet speciální vzory na novém stylu dekorů, aniž byste museli vyměňovat celý gauč. Měkké přikrývky rychle zahřejí vaše nohy během televizního večera nebo chrání pohovku před prachem jako přehozy na postel.

Přiznat barvu stěn barevnými obrazy

Individuální vzhled dáte vašemu obývacím pokoji novou nástěnnou malbou nebo barevnou tapetou. Pokud nechcete malovat zdi, můžete dosáhnout skvělého efektu i při menších dekoracích stěn. Velkoformátové dekorace nebo kompaktní umělecké tisky udělají ze stěn vašeho obývacího pokoje osobní galerii. Přilnavé fototapety, stejně jako inspirativní citát, má také parádní účinek a vizuálně vylepšuje jinak holé stěny.

  • Malý tip: Velké obrázky v jasných barvách zvyšují vzhled menších pokojů, zatímco tmavé barvy vytváří pocit bezpečí.

Misky a svíčky

S odpovídající výzdobou domácnosti můžete ozdobit prázdné police, komody či příborníky a zútulnit tak Váš domov. Svícny se svíčkami poskytují příjemné světlo a ozdobné sošky vyrobené z porcelánu nebo dřeva oživí jinak holé regály. Nóbl efekt mají lesklé podnosy ve stříbrných nebo zlatých tónech. Uspořádejte na nich malé čajové svíčky nebo vložte podnosy na konferenční stolek jako ozdobné ovocné mísy.

Na polici mohou být předměty jako časopisy nebo šicí potřeby bezpečně uloženy do skladovacích košíčků. Chromové vázy vypadají obzvláště elegantně na bočních stolech nebo jako podlahová váza s dlouhými stonky lilií.

  • Malý tip: Ozdobte svůj obývací pokoj několika vybranými doplňky, které odpovídají barvě. Jednotlivé kusy tak získávají více pozornosti a nezdá se, že by místnost byla přetížená.

Najděte svůj styl

Co je vám radši? Rustikální, útulný, elegantní a rezervovaný styl nebo spíše chladný? Nechte se inspirovat a přeměňte svůj obývací pokoj na útulné místo, které bude vyhovovat Vašemu vkusu. Následující tři nápady na design interiéru vám pomohou.

Moderní styl bydlení

Venkovský styl: rustikální a útulný

Obývací pokoj ve venkovském stylu je tichý a působí domácky. V nábytku dominují světlé dřevěné tóny a hrubé skříně a stoly. Televizor může stát na velké dřevěné skříňce a na komodě s vysoustruženýma nohama jsou rustikální dekorativní předměty z mědi a cínu nebo z přírodních materiálů na správném místě.

Kromě jasných barev, jako je červená, zelená nebo žlutá, lze v textiliích nalézt také jemné nuance a krémové tóny. Váš gauč svítí ve světle béžové a nádherně ladí s hnědým kobercem. Vhodné jsou i polštáře s kostkovaným mustrem na pohovce.

Moderní styl: elegantní a rezervovaný

Moderní obývací pokoje jsou poměrně jednoduché a prosté. Nábytek s čistými liniemi a lesklým vzhledem podtrhuje moderní styl. Výběr barev je velmi zdrženlivý s kontrastními barvami, jako je černá a bílá nebo tmavě modrá a šedá.

Sotva najdete výrazné zdobení, ale koberce s grafickými vzory uvolňují jinak čisté prostředí. Stejně tak jsou vhodné chromované dekorativní prvky či sklo a hliník, které v kontrastu s černým nábytkem vypadají skvěle. Efektní jsou i skrýté LED lampy bod obrazovkou vaší televize, čímž ji staví do toho správného světla.

Skandinávský styl: cool a minimalistický

Skandinávský styl bydlení přesvědčí jednoduchým a minimalistickým designem. Přírodní materiály, jako je dřevo, se dobře mísí s jasně bílými a šedými tóny. Jemné geometrické vzory zdůrazňují styl a přitahují pozornost. Chladné modré tóny připomínají Skandinávii a jsou příjemně jemné v pastelových barvách. Nábytek s čistou formou a elegantními liniemi ladí se stylem. Mezi správné materiály patří dřevo, ratan a drát.

NABÍDKA NÁBYTKU

Závěr

Udělejte ze svého obývacího pokoje střed svých čtyř stěn a nechte, aby se stal uvolněným útočištěm pro vás a vaši rodinu. Vaši přátelé a hosté se také budou cítit lépe v pohodlně zařízeném pokoji. Co patří k dobrému interiéru v obývacím pokoji, jsme vám zde ještě jednou shrnuli:

  • Velké obývací pokoje dobře využijete velkými gauči do U, zatímco funkční dvoumístné nebo třímístné rozkládací pohovky poskytují dostatečné posezení v malých prostorech.
  • Pro dostatek úložného prostoru kombinujte obývací stěny v pokoji. Otevřenými vitrínami a příborníky dáváte dekoraci dostatek místa.
  • Používejte různé zdroje světla a kombinujte například stojací lampy se zatmívací funkcí v tmavých rozích a závěsných světlech, jakož i jednotlivé světelné body ve středu místnosti.
  • Dřevěný nábytek a měděná dekorace dobře fungují v obývacích pokojích ve stylu venkovského domku, zatímco v moderních obývacích pokojích je nábytek lesklý. Ve skandinávských obývacích pokojích najdete nábytek s jasnými tvary a pastelovými tóny.

Věříme, že jsme Vás dokázali inspirovat k vytvoření útulného a příjemného prostředí Vašeho obývacího pokoje!