Logo Logo
Poradíme vám, jak vybrat kancelářskou židli
  • 25.09.2020
  • Kancelářská židle

Velké množství lidí pracuje buď v práci nebo doma v sedě, s čímž asi málokdo něco uděláme. Bolesti zad, které vedou ke klesající výkonnosti, nízké produktivitě a samozřejmě podlomenému zdraví jsou pro mnohé lidí každodenní chleba. Správná volba kancelářské židle tak dokáže výrazně změnit váš pracovní den k lepšímu. V tomto článku se podíváme, na co při výběru nové kancelářské židle myslet a na co si dát pozor.  

Jak vybrat kancelářskou židli?

Nesnadná volba

Naprosto základním prvkem je ergonomie. Kancelářská židle by měla nabízet velké množství nastavení, jelikož každá záda jsou jiná a židle se musí přizpůsobit vašim zádům, ne naopak! Hlavně v oblasti bederní a zádové opěrka je flexibilita nezbytná. U kvalitních židlí je stavitelná výška posedu i úhel sedáku. Takto vytvořená pohodlná sedací pozice podporuje nejenom vašem. V našem článku si projdeme následující kapitoly. 

Zprvu nezvykle vzpřímené a rovné držení těla se vám během chvilky dostane pod kůži a podporuje vaší koncentraci a pracovní morálku. Kdo u počítače sedí v pololežící pozici, ten se rychleji unaví a je neproduktivní. Takto špatná poloha negativně ovlivňuje trávení či dýchání a nepříjemné mačká další důležité orgány. Správná sedací poloha má třetí důležitý aspekt. Dodává každému při práci patřičnou autoritu a sebeprezentaci. Kdo bude poslouchat někoho, kdo sedí napůl zkroucený v židli? Člověk spokojený se svou židlí má automaticky naprosto jinou energii.

  • Malý tip: Díky optimální poloze zad budete mít i zvučnější a pronikavější hlas. Jak jsme již zmínili, správná sebeprezentace je v pracovním živote taktéž důležitá.

KANCELÁŘSKÉ ŽIDLE

Kritéria výběru

Ať už se zdá výběr kancelářské židle naprosto triviální záležitostí, tak opak je pravdou. Při výběru je nutné myslet na mnoho vlastností a charakteristik dané židle. V následných kapitolách naleznete jednoduchý přehled nejdůležitějších předpokladů kvalitních kancelářských židlí.

Správné držení těla

Abyste při sezení na židli mohli správně držet své tělo, tak je potřeba najít kvalitní kancelářskou židli, která vám pro to umožní veškeré potřebné individuální nastavení. Kvalita kancelářské židle se dá hrubě odhadnout z parametru doporučené délky sezení za den. Pro délku sezení nepřekračující 4 hodiny za den, například pro home office, naleznete velké množství otočných kancelářských židlí s látkovým potahem či síťovinou, ale i kožená manažerská křesla. Tyto židle jsou z pohledu kvality a komfort vzhledem k požadavkům na délku sezení dostatečné a výrazně levnější než profesionální kancelářské židle s možností dlouhé doby sezení. 

Pro každodenní práci v kanceláři doporučujeme kvalitní a profesionální kancelářské židle, které svými vlastnostmi nabízí možnost sezení více než 8 hodin za den. Tyto židle jsou často z velmi kvalitních a oděruvzdorných materiálů s kvalitním polstrováním a velkým množstvím možného individuálního nastavení. Při výběru kancelářské židle, tak dbejte, aby splňovala tyto parametry, díky kterým si dokážete nastavit kancelářskou židli pro své individuální potřeby:

  • Možnost měnit sedací pozici
  • Opěrka zad musí být minimálně po výšku lopatek a flexibilně reagovat
  • Stavitelný odpor zádové opěrky dle hmotnosti těla
  • Optimálně se speciální opěrkou bederní části zad
  • S odpruženým sedadlem

Typy mechanik

Kancelářské židle disponují různými typy mechanik pro nastavení sklonu a úhlu sezení:

Houpací mechanika

U houpací mechaniky můžete opěrkou zad pohybovat směrem dozadu, při čem se však nezmění úhel mezi opěrkou zad a sedákem. Houpací mechanika je nejjednodušší mechanikou k náklonu bederní opěrky. Často se dá možnost náklonu zamknout (aretovat) páčkou pod sedákem.

Zvláštní formou je takzvaná Kniematic mechanika, u které se otočný bod nachází v přední části sedáku. V praxi to znamená, že při opření do bederní opěrky se sklopí i zadní část sedáku.

Kvalitní herní židle pro pc hráče

Permanentní kontakt

Tento typ mechaniky nabízí pohyblivou opěrku zad, aniž by se měnila pozice sedáku. To umožňuje uživateli měnit pozici dle činnosti od vzpřímené polohy do více opřené sedací polohy. Tento fakt napomáhá lepší zásobení meziobratlových plotének živinami. Zadní opěrka reaguje na pohyby vašeho těla a nabízí podporu v každé pozici.

Synchronní mechanika

Jak již napovídá název – u synchronní mechaniky se sklon sedačky mění ve stejné chvíli, jako sklon opěrky zad. Poměr změny sklonu mezi sedákem a opěrkou zad je 1:3. Tím je zajištěno, že vybraný podpěrný bod pro pánev je zachován v každé poloze. To podporuje ergonomické sezení.

Tato mechanika má k tomu tu výhodu, že při změnách sklonu se vám nekrčí a neroluje oblečení dotýkající se opěrky zad. To se může zdá, jako nedůležitá vlastnost, ovšem ve skutečnosti tím zvyšuje celkový komfort sezení, který je velmi důležitý. Tato mechanika je doporučována pro dlouhodobé sezení.

Materiál potahu

Volba mezi látkovou kancelářskou židlí, koženou kancelářskou židli či kancelářskou židlí se síťovinou závisí zcela na vašem pocitu. Zatímco látkové čalounění ukládá teplo a nabízí tak při sezení hřejivý pocit, tak prodyšná síťovina nabízí díky lepší ventilaci vzduchu více svěží pocit při sezení. V kožené se zase můžete v létě potit.

Kancelářské židle s potahovou látkou se různí odolností potahové látky proti prodření (někdy zkráceně oděruvzdornost) mezi 20 000 až 110 000 cykly. Nejčastěji se setkáte s kancelářskými židli s hodnotami 25 000 až 50 000 cyklů. Cykly (mezinárodní jednotka -  Martindale) udávají množství přejetí testovací válce potaženým tkaninou, který postupně odírá látku kancelářské židle. Čím vyšší hodnota v cyklech, tím odolnější látka. Pokud je hodnota potahové látky vyšší než 50 000 cyklů, tak se jedná o velmi odolný materiál. Kancelářské židle s hodnotami potahové látky kolem 110 000 cyklů jsou téměř naprosto oděruvzdorné.

Často naleznete tak kombinace, které se snaží zapojit všechny kladné prvky jednotlivých druhů potahů, díky čemu například naleznete kancelářské židle s látkovým sedákem a opěrkou zad ze síťoviny. Myslete při výběru na následné body:

  • Čalounění jde vyměnit
  • Materiál sedáku a opěrky zad je v ideálním případně prodyšný, protiskluzový a antistatický
  • Čištění parou možné
  • Použitý hliník či nerezová ocel k vyztužení kancelářské židle

Bezpečnost

  • Kancelářská židle musí být naprosto stabilní
  • Musí mít minimálně 5 koleček, vhodné pro příslušnou podlahu a vybaveny brzdou

Individuální nastavení

Každá kancelářská židle by měla být tak pohodlná a ergonomická, abyste v nejlepším případě ze sezení v ní necítili žádnou únavu a napětí. Také nervozita a nedostatek koncentrace jsou často výsledkem kvalitativně nedostačující kancelářské židle. Měli byste tak myslet na následně body:

  • Při práci u počítače doporučujeme vybrat židli s nastavitelnými opěrkami rukou
  • Opěrky hlavy a krku podporují stabilitu krční páteře

KANCELÁŘSKÉ ŽIDLE

Nejlepší kancelářská židle

V nejlepším případě je páteř v neutrální poloze, čímž je myšleno, aby se páteř sezením nakřivo zbytečně nenamáhala. Hlavně předklánění směrem k obrazovce způsobuje nepřirozenou pozici krčních obratlů a s tím spojené přetížení páteře. To pak vede k nepříjemným bolestem zad, napětí v oblasti krku a bolesti hlavy.

Abychom byli přesní, nejlepší kancelářská židle neexistuje. Mnohem více záleží na individuální potřeby a použití židlí. Kdo se například ve své kancelářské židli hodně pohybuje, tomu bude naprosto stačit třeba Swopper. Někomu zas naprosto vyhovuje pracovní stolička bez opěrky.

Nezabíhejme do detailů – nejlepší kancelářská židle je ta, která vyhovuje vašim osobním požadavkům a nárokům na své tělo. Jinak může při dlouhém sezení dojít k bolestivým problémům. Proto by bylo nezodpovědné nezmínit možnost použití herní židle. Je však vůbec pro kancelářské použití vhodná? To se dočtete v našem článku Kancelářská nebo herní židle, ve kterém naleznete spoustu užitečných tipů a zmíněných rozdílů.  

Nejlepší materiál

Materiál je z pohledu kancelářských židlí zásadní z více důvodů. Za prvé, již opticky vypadá špatně zpracovaná židle nedůvěřivě a k sezení moc neláká. Za druhé zaručují kvalitní materiály delší životnost židlí a zvyšují jejich funkčnost. Hlavně v oblasti koleček jsou rozdíly velmi znát. Dle typu podlahy se dělí kolečka na tvrdá a měkká. V optimálním případě vám výrobce nabídne oba druhy. Kvalitní kolečka se skládají z nerezu, speciálních a tvrdých plastů.

Vlastnosti materiálů

Popis a vlastnosti materiálů kancelářských židlí

Materiál Použití Charakteristika
Kůže

- Opěrka zad

- Sedák

- Opticky přitažlivá

- Vypadá elegantně

- Relativně měkká

- Pohodlná

- Budete se na ní potit

Látka

- Opěrka zad

- Sedák

- Jemná a měkká

- Může škrábat pokožku

- Potah se dá vyměnit

Plast

- Opěrky

- Kolečka

- Kříž

- Jedná se o tvrdé plasty

- Nekvalita = rychle se poškodí

- Jednoduchá údržba

- Nenabízí vysokou stabilitu

Hliník

 - Opěrky

- Kříž

 - Levný a stabilní

- Oproti plastu stabilnější

Nerez

- Opěrky

- Kříž

- Opticky vysoce kvalitní

- Stabilnější a kvalitnější než hliník

- Dražší než hliník

Levná nebo drahá židle?

Samozřejmě existuje velká část velmi levných kancelářských židlí, což však není důvod k oslavám. Často jsou možnosti nastavení židle velmi omezené a použité materiály méně kvalitní. Kvalitní modely jsou vždy odpružené, stabilní a s kolečky s brzdou.

Na první pohled jsou rozdíly mezi drahým a levným modelem zdánlivě bezvýznamné. Sedák vypadá pohodlně, což by mělo stačit. Za pár týdnů se vám však ozvou bolavá záda, protože opěrka nabízí nedostatečnou podporu a minimální odpružení. Tyto aspekty jdou často zpozorovat ještě před koupí. Lidi však odrazuje cena.

Nechceme to samozřejmě zobecňovat a házet všechny do jednoho pytle. Existují i levné a kvalitní kancelářské židle. Jelikož je pro nás zdraví na prvním místě, tak bychom chtěli potencionální kupující seznámit střízlivým pohledem se všemi aspekty. Jen díky tomu se dopracujete ke kancelářské židli přímo pro vás.

Kvalitní kožená kancelářská židle pro manažery

Výhody a nevýhody kvalitních kancelářských židlí

+ pohodlné a ergonomické sezení

+ pěkný design

+ větší produktivita a radost z práce

+ velké množství nastavení židle

- kvalitní kancelářské židle jsou dražší

Design a příslušenství

Samotná funkčnost ke koupi samozřejmě nestačí. Kancelářská židle by měla mít pěkný design a zapadnout do kanceláře či pokoje. V našem katalogu naleznete velké množství kancelářských židlí, abyste měli možnost si opravdu vybrat.

Ve spíše rustikálně zařízeném pracovním pokoji se stolem z tmavého dřeva se bude cítit jako doma kožená kancelářská židle. Často jsou vybaveny propojeným sedákem a opěrkou zad, vypadají masivně a jsou pěkně nápadné. Připomínají klasická manažerská křesla.

Kdo hledá něco decentnějšího, ten by rozhodně měl sáhnout po modernějších designech. Mezi opěrkou a sedákem s viditelným volným prostorem se přizpůsobí pracovnímu prostoru a nabídne dostatek funkčních vlastností. Samozřejmě i mezi nimi je z čeho vybírat, a to z různých barevných variant a forem.

Samozřejmě existuje ke kancelářským židlí řada příslušenství. Kdo má problém s krčními obratli, ten by měl rozhodně sáhnout po kancelářské židli s operkou hlavy a krku. Výhodou jsou samozřejmě čistící prostředky, které mohou být součástí balení a jsou dělané přímo k čištění materiálů, ze kterých se vaše židle skládá. Největší těžiště v oblasti příslušenství leží na kolečkách. Zde jsou i největší rozdíly v oblasti kvality. V ideálním případě byste měli mít kolečka na měkké a tvrdé podlahy.

KANCELÁŘSKÉ ŽIDLE

Závěr

Snad jsme vám v tomto článku pomohli vybrat si správnou kancelářskou židli, která zvýší vaši produktivitu a ušetří vás nepříjemných bolestí zad, krční páteře nebo hlavy.