Logo Logo
Poradíme vám, jak vybrat nové křeslo
  • 05.12.2019
  • Křeslo, křesla

Při pohledu z okna, vás dočista zamrazí: Ven byste ani psa neposlali. To raději zůstat doma a udělat si pohodlí se šálkem čaje. Zachumlaní ve své oblíbené přikrývce, si sednete do svého velkého pohodlného křesla a přečtete si svou novou knížku. Máte tolik místa, že si můžete v křesle i na chvíli zdřímnout. Jaké druhy křesel najdete a čemu byste měli při nákupu věnovat pozornost, v tomto článku. 

Jak vybrat křeslo?

Jak vybrat křeslo

Křesla vás zvou k odpočinku. Můžete se v něm pohodlně uvelebit, zachumlat se a nechat svět světem. Sedadlo má často středně vysokou až vysokou zadní opěrku a boční loketní opěrky, takže můžete pohodlně sedět i delší dobu. Různé modely a provedení křesel se liší barvou a stylem, tak i funkčností a vlastnostmi. Následující přehled vám pomůže najít ten pravý model pro vaše potřeby.

Typy křesel

Televizní a relaxační křesla

Ke sledování televize se jistě hodí mnoho modelů, ale televizní křesla jsou jednoduše extra pohodlná a mají často stavitelnou polohy posedu. Mnoho televizních křesel je také vybaveno sklopnou stupačkou nebo samostatnou stoličkou ve stejném provedení, takže si můžete během příjemného večera u televize zvednout i nohy. Komfort doplňuje nastavitelná podpora hlavy a krku.

Pokud hledáte individuálně nastavitelný model, je relaxační křeslo také výbornou volbou. Polohy můžete buď měnit ručně, nebo se do nejvíce vyhovující polohy přesunout pomocí dálkového ovladače. Můžete si vybrat mezi různými pozicemi a dokonce si i pohodlně lehnout. Díky ergonomicky nastavitelné poloze vám i po delší době nebude vstávání dělat problém.

Designové křeslo ušák v retro stylu

Křeslo ušák

Křeslo ušák má svů název od “uší”, které najdete nahoře vpravo a vlevo ve tvaru vypouklé opěrky hlavy. Tyto „uši“ zajišťují, že si můžete hlavu pohodlně opřít a také se i elegantně zašít. Pokud si myslíte, že křesla s “ušima” jsou často navržena v kostkovaném vzhledu a s podsaditýma dřevěnýma nohama, pak vás moderní modely se svými jednoduchými liniemi nebo křesla v moderním skandinávském stylu jistě překvapí. Více jsme se na tento typ křesel zaměřili v našem článku Co je ušák.

Působivá Chesterfield křesla

Křesla Chesterfield se vyznačují objemným čalouněním. Hluboko všité knoflíky na čalounění dodávají křeslu svůj typický vzhled, ​​díky čemuž jsou obzvlášť působivá. Tato křesla jsou obvykle o něco větší a díky jejich poněkud pevnějšímu čalounění mohou být také použita jako pohodlná židle, například u čela jídelního stolu. Jako dekorativní předmět vyvolává tento typ křesla ve vašich čtyřech stěnách nádherné prostředí.

Koktejlová křesla k opření

Pro koktejlové židle je typické opěradlo v poloviční výšce, které končí přibližně ve stejné výšce jako loketní opěrky. Křesla vypadají kompaktně, ale stále lehce. Salónní křeslo, velký bratr těch koktejlových, mají hlubší sedadlo, které je často nakloněno dozadu, takže se v něm můžete pohodlně opřít. Stylové jsou v pestrých barvách nebo s poutavými vzory zejména před jasnou kontrastující stěnou. Pro elegantní atmosféru v salonku jednoduše umístěte dvě koktejlová křesla proti sobě.

XXL křesla

Pokud se do nich posadíte, tak se Vám z nich nebude chtít vůbec vstanout, protože Vás XXL křesla doslova vyzývají k odpočinku. Velká křesla jsou zároveň velmi působivým nábytkem do obývacího pokoje. Mimořádnost: Můžete se na křesle natáhnout a také pro dva je na velkorysém a měkkém polstrování dostatek místa.

NABÍDKA KŘESEL

Kritéria výběru

Hledáte nové křeslo? Předem si promyslete, co je pro vás u nového nábytku důležité, v které místnosti by mělo křeslo stát a jaký materiál preferujete. Níže uvádíme přehled důležitých kritérií, která vám pomohou při nákupu.

Křesla bývají v drtivé většinou součástí obývacího pokoje. Měly by tak ladit s ostatním nábytkem v místnosti a nenabourávat atmosféru. O tom, jak si poskládat obývací pokoj a na co se při výběru křesla a ostatního nábytku zaměřit jsme psali v našem článku Obývací pokoj - funkční nábytek pro příjemné posezení.

Správná velikost

Křesla mohou mít velmi odlišné rozměry. Dokonce i malé modely jako koktejlové nebo salónní křesla, které lze dobře seskupit, jsou vhodné jako jednoduchá sedadla. Pokud se chcete zachumlat do přikrývky a na chvíli si v křesle zdřímnout, je lepší volbou větší model s vyšším opěradlem. Kromě toho by křesla neměla zabírat příliš mnoho místa a měla by harmonizovat s ostatním nábytkem.

Vhodný materiál

U materiálu máte na výběr mezi tělem z kovu, dřeva nebo ratanu. Druhy potahů jsou ještě rozmanitější. Klasicky elegantní jsou varianty kůže a imitace kůže, které přesvědčují svou dlouhou životností a snadno se čistí. Látkové potahy vyrobené ze syntetických vláken nebo přírodních materiálů, jako je bavlna, jsou zvláště měkké a téměř nepřitahují vlákna nebo vlasy, a proto se obzvláště hodí majitelům domácích zvířat. Pokud jste alergičtí na prach nebo pokud máte malé děti, zvažte potah z mikrovlákna. Jemná syntetická textilie je odolná vůči roztočům, snadno se udržuje a snadno se vysává.

  • Malý tip: Křesla s odnímatelnými potahy jsou obzvláště praktické, protože je obvykle můžete čistit při silném znečištění v pračce. Podrobnosti naleznete na výrobním štítku.

Užitečné příslušenství

Další funkce zvyšují pohodlí křesla. Sklopná opěrka nohou nebo stolička dodají nohám zaslouženou relaxaci. Nastavitelné opěrky hlavy, které můžete snadno přizpůsobit své velikosti, chrání svaly krku. Některé modely mohou být přesunuty ze svislé polohy do polohy sklopné čistě pohybem těla nebo dálkovým ovládáním. Masážní funkce poskytují další pohodlí.

Historické křeslo se vzorovaným čalouněním

Křeslo dle Vašeho stylu

V závislosti na Vašem osobním stylu máte na výběr z mnoha různých křesel. Máte rádi přírodní a zdrženlivý dekor s rustikálním dřevěným nábytkem? Nebo dáváte přednost moderní eleganci s čistými liniemi? Zde jsou tři příklady, jak najít to pravé křeslo do různých interiérů.

Country styl - světlé barvy a květinové vzory

Ke country stylu s rustikálním nádechem a domácím kouzlem se jistě hodí ušák, který známe od našich babiček. Zdobený v jasných barvách s růžovými lístky nebo kostkovanými vzory se mohou stát středem obývacího pokoje. Vedle stolku a komody z masivního dřeva si křeslo opravdu náramně padne.

Retro vzhled - kulaté tvary a kouzlo nostalgie

Pokud se rádi necháváte unést kouzlem časů minulých, pak do vašeho domova jistě zapadnou barevná čalouněná křesla s dřevěnými nohami nebo sametově potažené klubové židle. Zdobené geometrickými vzory, jako jsou kruhy nebo pruhy, působí v retro stylu velice přitažlivě. Přikrývka a látkou potažená stojací lampa v měděné barvě k tomu padnou jako ulité.

Moderní styl - cool kůže a chromové detaily

Moderní styl se vyznačuje jasnými formami a zdrženlivou elegancí v neutrálních barvách. Pro zdůraznění tohoto stylu máte přístup ke křeslům v tmavém koženém vzhledu a v tzv. moderním box-shape. V kanceláři se hodí skleněný stůl a velká knihovna.

Závěr

Křeslo je vedle pohovky tím pravým místem pro malou přestávku. Důležité informace jsme vám shrnuli zde:

  • Televizní křesla lze nastavit v sedě a často mají integrovanou opěrku nohou. Masážní křesla mají navíc válečky, které jemně masírují tělo.
  • Ušáky se svými opěrkami hlavy se dokonce hodí i ke spaní a vypadají nostalgicky.
  • Pro modely Chesterfield jsou typické všité knoflíky.
  • Rustikální vzhled venkovského domu doplňují čalouněné ušáky s květinovými vzory, zatímco nízká klubová křesla v zářivých barvách vytvářejí autentický retro vzhled, a kožená křesla s chromovanými detaily působí velmi moderně.

NABÍDKA KŘESEL

A my se zase uvidíme u dalšího článku!