Logo Logo
Vánoční dekorace na stůl
  • 03.11.2020
  • vánoční dekorace,dekorace na stůl,

Pokud čekáte na Vánoce návštěvu, tak by vaše stolní dekorace měla být perfektní a odpovídat události. V našem článku vám ukážeme pár tipů na perfektní vánoční stolní dekoraci.

Vánoční dekorace na stůl

Vánoční dekorace na stůl

Aktuální trendy

Skandinávský styl je již dlouho součástí našich domovů, a ne jinak tomu bude i na Vánoce. Mottem je méně, za to vkusnější a stylovější dekorace v tlumených barvách. Bílá, šedá, černá a výrazné barvy inspirované přírodou, jako je jedlová zeleň, a barvy napodobující dřevo dodávají stolu jednoduchou eleganci. Ještě stylovější jsou v kombinaci se zlatem či mosazí.

Dalším trendem jsou odstíny růžové ve všech variacích. Od matné starorůžové po metalickou růžovou – vánoční dekorace v těchto barvách rozzáří váš stůl! Růžová výborně ladí se zlatou, bílou a zelenou barvou. Například šišky a větvičky poseté bílou barvou jsou příjemným vánočním doplňkem a zpestřením. Zlato je také jednou z absolutních trendových barev a rozzáří každý sváteční stůl. Eukalyptus leží ve Vánočních trendech taktéž velmi vysoko, a to hlavně jako ozdobný prstenec na stole či pověšený na dveře. Pokud se zrovna zaobíráte celkovou vánoční dekorací vašeho domova, tak vám doporučujeme náš článek 5 tipů na vánoční dekorace, ve kterém naleznete spoustu užitečných rad a tipů. 

Rychlé tipy

Symetrie v dekoraci

V průběhu večera se toho na svátečním vánočním stole objeví opravdu hodně, takže by dekorace měla být jasná a neinvazivní. Symetrické uspořádání elementů dekorace na stole pomáhá se soustředit na to hlavní – na chutné jídlo.

Dvě barvy

Dbejte na to, abyste se při dekoraci celého stolu rozhodli pouze pro dvě barvy. To vytváří ušlechtilý a vysoce kvalitní dojem, který se k vánočnímu menu hodí lépe než příliš barevný a neklidný stůl. Červená a zelená, klasické vánoční barvy, které jsou neodmyslitelnou součástí každé štědrovečerní večeře. K tomu je zlatá a stříbrná barva stálicí vánoční dekorace a dodávají vánoční nádech. K Vánocům samozřejmě patří i bílá barva a dekorace ze dřeva a skla. 

Stůl správně prostřít

Budete své hosty hýčkat vícechodovým menu? Tím pádem bude potřeba prostřít stůl talířky, sklenicemi a příborem. Držte se přitom pár zásadami – příbor se umísťuje na stůl dle jeho použití v menu z vnějška dovnitř. To znamená, že který příbor se bude používat k jídlo jako první bude od talíře nejdál. Příbor, který se bude používat na poslední část menu bude nejblíže talíři.

Pohled na stůl bude směřovat hlavně na takzvané klubové talíře, což jsou velké talíře u každého místa na stole, na který se umísťují talíře s jídlem. Aby klubové talíře nebyly ze začátku tak holé, tak na ně můžete naaranžovat krásné ubrousky. K Vánocům doporučujeme krásné látkové ubrousky.

NABÍDKA VÁNOČNÍ DEKORACE

Stolní svíčky

Je jedno, kolik lidí bude u stolu. V každém případě by se měly použít stolní svíce a svíčky, které nabudí tu správnou vánoční atmosféru.

Originální Vánoční dekorace na stůl

Kolik místa pro osobu?

Doporučuje se místo od 50 do 70 cm. I když při většině takto svátečních příležitostí není problém se trochu sesednout, tak v případě volby mezi komfortem a větší dekorací určitě volte komfort. V případě úspory místa nevíte, kam s kyticemi či svíčkami? Na odkládacím stolku budou stejně krásnou a neuberou tam na vaší celkové vánoční atmosféře.

Větve a šišky jako dekorace na stůl

Posbírané přírodní materiály mohou taktéž posloužit pro vánoční atmosféru u stolu. Malý tip – uzavřené smrkové šišky se v zimě posbíráte se začnou v teple postupně otevírat. Přitom krásně a potichu „křupkají“ a rozšiřují nádhernou vůni.

Dekorace na stůl z cukru

Z cukru můžete na stole vykouzlit malou sněhovou krajinu. K tomu vysypte cukr po větší ploše prostředku stolu a rozmístěte čajové svíčky, které rozzáří cukr na stole. Nebo použijte cukr k dekoraci dezertových talířů. Položte drátěný stojan na hrnce na talíř a přesypte přes něj trochu cukru. Drátěný stojan pak opatrně oddělejte a hned máte na talíři vánoční vločku.

Hudební doprovod

K té pravé vánoční atmosféře patří k jídlu i správná hudba. Hudební doprovod by však měl atmosféru pouze doplňovat, ne překážet v komunikaci a drát se do popředí. Klasické koledy zpívané nebo pouze instrumentální mohou klidně nahradit klidný jazz a swing.

NABÍDKA VÁNOČNÍ DEKORACE

Krásná záře – svíčky jako dekorace na stůl

Svíčky patří k nejkrásnějším vánočním dekoracím. Jemná zář nechá vyniknout porcelán a vinné sklenice a ponoří celý stůl do nádherného světla. Nesmíme však zapomenout na možnost požáru, kór jestli je na stole další hořlavá vánoční dekorace. S moderními LED svíčkami minimalizujete toto riziko a výrobci již používají takové LED svíčky, které imitují mihotání plamene a záři z něj tak dobře, že ani nepoznáte rozdíl. Často jsou zapuštěné do vosku a vypadají jako opravdové svíčky s tím rozdílem, že po nich nezůstávají na ubruse či stole žádné fleky.

Tématické Vánoční ubrousky

Baňky jako stolní dekorace

Ke své sváteční stolní dekoraci můžete použít i dekoraci z vašeho vánočního stromku. Kreativně položené baňky a další ozdoby, které by v normálním případě byly na stromě dokážou taktéž krásně vykreslit tu pravou vánoční atmosféru. Můžete použít i stojan, na kterém by jinak byly misky a na ně baňky pověsit. V tomto případě záleží pouze na vaší představivosti. Nicméně stále byste se měli držet stylu dalších dekorací – hlavní soustředění je na jídlo.

Ozdobné ubrousky

Ubrousky můžete mimo jiné použít jako ozdobu klubových stolů. K aranžování látkových ubrousků můžete použít žehličku a vyžehlit ohyby, které ke svému výsledku potřebujete.

Závěr

Doufáme, že jsme vám našim článkem pomohli naladit tu nejlepší atmosféru u vašeho štědrovečerního stolu a my se uvidíme u dalšího článku!