Logo Logo
Záclony nebo žaluzie?
  • 10.08.2021
  • záclony, žaluzie

To, jaké stínění si vybíráme do našich bytů a domů, ovlivňuje zejména náš vkus, a taktéž celková dispozice bydlení. Někdo by řekl, že záclony již dávno vyšly z módy, ale není tomu tak. I když je často nahrazují žaluzie, rolety i japonské stěny, přesto má pořád nejvíce lidí na oknech kombinaci záclony se závěsem. Co si vybrat pro naše bydlení? Přesně v tuto chvíli přichází otázka záclony nebo žaluzie? V našem článku si oba typy stínění přehledně rozebereme!  

Žaluzie

Záclony nebo žaluzie?

Záclony, žaluzie nebo rolety jsou velmi praktickým doplňkem, který stíní před ostrým sluncem nebo případně pohledy sousedů. My se podíváme na jejich vlastnosti, porovnáme si výhody a poradíme, který ze stínicích systémů je pro vás vhodnější. V zásadě je to samozřejmě věc vkusu, jestli použít rolety, žaluzie nebo závěsy. Všechny zmínění stínicí systémy naleznou využití jak v obývacím pokoji, ložnici nebo kuchyni a jejich hlavní cíl je stínit před slunečním světlem a nabídnout dostatek soukromí před lidmi z venku. I přes společné rysy a účel jsou mezi nimi velké rozdíly, na které se nyní podíváme!

Závěsy a záclony

Závěsy a záclony jsou dlouhé kusy látky, které mohou rámovat okna nebo dveře. Mezi sebou se liší použitým materiálem a jeho průhledností. Často tak naleznete závěsy na okna z hrubé látky, která nabízí naprosté stínění před slunečním světlem. Tyto zatemňovací závěsy jsou tak vhodné například do ložnic. Na trhu však mají své místo také závěsy z jemnějších materiálů, které při zatažení stále propouští trochu světla, a přitom stíní před pohledy z vnějška.

Kromě funkčních prvků však nabízí závěsy taky estetický prvek, který při správně volbě materiálu a barvy může skvěle doplnit zařízení a dekoraci vašeho pokoje. Místnosti se závěsy taky působí mnohem útulněji. Na co by se nemělo zapomínat je, že díky stálému slunečnímu svitu můžou barvy závěsů časem blednout. Díky jednoduchému závěsnému systému v podobě oka či poutka můžete závěs velmi rychle sundat z garnýže k praní nebo jej vyměnit.

Výhody

  • Stíní před sluncem a zvyšují soukromí
  • Dekorativní
  • Zvyšují útulnost pokoje
  • Absorbují zvuk
  • Snadno vyměnitelné
  • Jednoduchá konstrukce

ZÁVĚSY A ZÁCLONY

Díky zmíněné jednoduché výměně můžete závěsy libovolně měnit dle vaší sezónní dekorace. Oranžovou nebo žlutou barvu závěsů v jarních a letních měsících můžete v zimě klidně nahradit teplejší červenou nebo tmavě zelenou barvou závěsu. Často naleznete i závěs s motivy, například pak vánoční závěs nebo závěs s krajinou.

Také vzory jsou častým zvýrazněním závěsů a záclon, a kromě jednobarevných závěsů tak máte možnost vybrat také závěs s květinami, pruhy či jinými geometrickými vzory. Nemělo by se ani zapomínat na použitý materiál a nejčastěji se setkáte s lénem, polyesterem, saténem či bavlnou. Oproti žaluziím jsou však závěsy určené pouze pro použití v interiéru.

Také žaluzie mají však své výhody, na které se ihned podíváme!

Žaluzie

Žaluzie nejsou pouze okenní stínidlo, které slouží jako ochrana soukromí, ale pomoci lamelového systému blokují sluneční světlo a s ním vysokou teplotu, kterou odrážejí pryč. Takto můžete jednoduše ochladit váš pokoj a ušetřit za klimatizaci. Dobře však fungují taky v zimě, kdy blokují únik teplého vzduchu zevnitř, čímž můžete zase ušetřit na topení. Díky široké nabídce materiálů a barev můžete vybrat i žaluzie podle vašeho vkusu. Díky jednoduché údržbě a čištění jsou velmi oblíbené například v kancelářských prostorech. Doma můžete například použít nevšední dřevěné žaluzie, které společně s dalšími dekoracemi zútulní váš pokoj.

Otázka také často zní záclony nebo rolety? Spousta lidí totiž nerozlišuje rolety od žaluzií, respektive si myslí, že je to to samé. Rozdíl rolety a žaluzie spočívá v tom, že se lamely rolet nenatáčejí a pro případnou regulaci světla musíte rolety buď vytáhnout nebo zatáhnout. Pokud chcete regulovat světlo u žaluzie, tak prostě jednoduše potáhnete ovládací řetízek a nastavíte sklon lamel dle potřeby. To samé platí pro venkovní žaluzie a venkovní rolety.

Výhody

  • Stíní před sluncem a zvyšují soukromí
  • Tepelná izolace
  • Snadné čištění
  • Také v podobě venkovní žaluzie
  • Robustní

Záclona v kombinaci se závěsem není přežitkem

V první řadě si je nutné říct, že nejsou záclony jako záclony, takže bychom je zatracovat nikdy neměli. Pak jsou tady samozřejmě žaluzie a rolety, které se umí pochlubit ještě větší pestrostí co do možností stínění. Takže říct si, že nám záclona připadá nemoderní, je jenom špatným pohledem na tento oblíbený kus bytového textilu.

Nemusí se vám líbit krajkové záclony, vyšívané voálové záclony, ani vitrážové záclonky. Avšak hladká jemné záclona bez vzoru neurazí ani v tom nejmodernějším interiéru. Zejména dlouhá až po zem, v kombinaci s dlouhými decentně barevnými závěsy, dává našim domovům dokonalý pocit soukromí, tepla a noblesy. Tato tradiční dvojka, záclona se závěsem, zlepšují akustiku v místnosti a umí ukrýt nevzhledné kouty, třeba s trubkami od topení. Rozhodně tedy nejde říct, že se do hypermoderního interiéru záclona nehodí. Pouze je důležitá její správná volba.

 Závěs 250x230 cm - Linen Tales

Vyznáte se v záclonách?

Naprostou klasikou jsou žakárové záclony, tedy záclony se síťoviny s textilní vazbou, která vytváří různé, nejčastěji květinové, či jiné ornamentální vzory. Vyšívané a krajkové záclony bývají jemnější, nebo naopak, mají hrubou, téměř háčkovanou strukturu. Moderní jsou záclony z vyšívané a prostřihávané madeiry. Maximální vzdušnost nabízí voálové záclony z průhledných lněných, hedvábných a bavlněných tkanin v plátnové vazbě. Moderní luxusní záclony bývají co do vzorů a barev skromnější, spíše sází na kvalitu textilu než na masivní přezdobenost.

Většina těchto záclon se používá v kombinaci se závěsy. Zatímco nežádaným pohledům do interiéru brání během dne záclona, v noci pak závěs, který může mít dokonce zatemňovací vlastnosti. Speciálními záclonkami, které se mohou, avšak nemusí kombinovat se závěsy, jsou vitrážová záclony. Nejčastěji se používají tam, kde chceme mít perfektní výhled z okna, a když chceme do místnosti pustit maximum světla. Zakrývají jenom spodní část okna, polovinu či třetinu, a věší se na tzv. vitrážové tyčky. Někdy se jim říká i kuchyňské záclony.

Soukromí a stínění nabízí i žaluzie

Žaluzie se dělí na dvě hlavní skupiny: horizontální a vertikální. Zatímco horizontální žaluzie lze kombinovat se závěsy, nebo dokonce se záclonou a závěsem současně, vertikální nahrazují záclony a závěsy kompletně.

Horizontální žaluzie poskytují především dokonalé stínění. Nabízí se nejčastěji jako meziokenní, vnitřní a vnější. Tradičním materiálem jsou hliníkové lamely v různých barvách. Setkáte se i s lamelami ze dřeva. Horizontální žaluzie lze využívat coby třetí prvek stínění na stejném okně spolu se záclonou a závěsem. Ty sice mohou být vynechány, avšak samotná horizontální žaluzie pak působí v interiéru chladně, a ne příliš pěkně.

Když už samostatné žaluzie, tak ty vertikální. Zapomeňte na to, že jde o řešení vhodné pouze do kanceláří. To už dávno neplatí. Vertikální žaluzie bývají moderní náhradou záclon a žaluzií. Jsou variabilní co do délky instalace, barevnosti i materiálu textilních lamel. Ideální je nimi zakrýt celou zeď, od stropu až po podlahu, ale není to podmínkou a mohou se používat i kratší, třeba tak, aby nepřekrývaly topná tělesa a nebránily proudění vzduchu.

Podobně jako u vertikálních žaluzií lze naklopením lamel ovlivňovat množství světla, které pronikne do místnosti. Perfektně vypadají na francouzských oknech. Hodí se do novostaveb bytů a domů, moderně působí i v panelákových bytech. Možná vás překvapí, jak právě sem skvěle zapadnou. Oba typy žaluzií mají schopnost redukovat světlo pronikající do místnosti naklopením lamel. Tento benefit záclony nemají a stínění zajišťuje pouze zatažený či odtažený závěs.

Do třetice – nesmíme zapomenout ani na rolety

Rolety se coby stínící prvek používaly již v minulosti, nyní se vrátily a přidaly i další rozměr. To, co totiž doposud příliš neuměly, nabízí moderní novinka – rolety Den a noc. Tento zajímavý produkt dovede redukovat pronikající světlo podobně jako žaluzie. Nemá sice lamely, avšak pracuje s dvojitým pruhem látky, na které se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy. Vzájemnou změnou polohy těchto pruhů dochází ke změně intenzity stínění. I proto je tento typ rolet tak populární a často se i nazývají žaluzie Den a noc.

Rolety však existují i ve své klasické podobě, jako plný pruh tkaniny, který lze buď srolovat, nebo jím naopak zakrýt okno i prosklené dveře. Funkčnost rolet částečně souvisí s montáží. Ta může být do stropu, do stěny a do okna (i dveří). Poslední typ montáže je pak vhodný i tam, kde chceme spolu s roletou otevírat okno či dveře.

Speciální vzhled pak mají tzv. japonské stěny. Obvykle se řadí mezi rolety, i když nejvíce se dají připodobnit k vertikálním žaluziím. Nemají však textilní lamely, ale celé panely. Dají se odsouvat a rozhodně jim sluší vždy maximální délka od stropu až po zem. Zajímavé jsou nejen na okna, ale i pro optické rozčlenění interiéru a vytvoření soukromých či odpočinkových zón. Podobně však lze využít i vertikální žaluzie. Japonské stěny však umí být ještě elegantnější.

Co ještě umí žaluzie?

Už jsme zmínili, že na rozdíl od záclon umí žaluzie regulovat intenzitu světla pronikajícího do interiéru. Avšak pokud se žaluzie či rolety instalují v podobě venkovních, umí zastat i funkci bezpečnostní. Fungují podobně jako mříže a znesnadňují proniknutí do objektu. Často zloděje dokonce odradí bez toho, aby se o vloupání pokusil. Mají též izolační vlastnosti.

ZÁVĚSY A ZÁCLONY

Závěr

Obě možnosti mají své vlastnosti a výhody, avšak při výběru byste se měli řídit dle svých individuálních potřeb a preferencí. Pokud máte například kuchyň v moderním stylu, tak budou vhodnější žaluzie. V obývacím pokoji ve venkovském stylu bude naopak ideální volbou závěs. Myslete taky na situaci vašich oken, zda vám Slunce svítí do oken ráno nebo až odpoledne. Obě volby jsou výborné, ale nehodí se do každého domu, bytu či místnosti.