Logo Logo
5 tipů na vánoční dekorace
  • 12.10.2021
  • vánoční dekorace, vánoční dekorace na stůl,

Když se řeknou „Vánoce“, tak si lidé pod tím často představí různé věci. Ať už rodinnou pohodu, dárky, cukroví nebo honičku v obchodech. S vánočním obdobím je však úzce spojena tematická dekorace interiéru i exteriéru. V našem článku naleznete 5 jednoduchých tipů, jak si sami vytvořit nádhernou vánoční dekoraci.

Vánoční dekorace na stromeček

5 tipů na vánoční dekorace

Dekorace je důležitá součást Vánoc. Ať už jsou to baňky na vánočním stromku, adventní věnec nebo venkovní vánoční osvětlení. V našem článku se však zaměříme na jednoduché vánoční dekorace, které si můžete jednoduše vytvořit sami nebo s rodinnou.

Vánoční upcyklace

Upcyklace neboli upcycling je přeměňování odpadů či nepotřebných produktů v nové, prospěšné produkty. Co se týče vánoční dekorace, tak pro upcycling je nepoužívanějším materiálem lepenka, která se používá pro úschovu produktů. Příkladem z praxe jsou například krabice od bot.

Místo toho, abyste krabice vyhodili nebo se na ně prášilo ve sklepě, tak je využijte jako jednoduchou vánoční dekoraci v podobě přívěšků, které můžete pověsit například na vánoční stromeček. Kreativitě se meze nekladou, co však budete potřebovat jsou nůžky, nitě a například menší ruční vrták do dřeva. Ručník vrtákem totiž můžete vytvářet jemné vzory v podobě děr. Díky často hnědé barvě krabic mohou tyto přívěšky připomínat vánoční perníčky.

Vánoční upcycling je rozhodně skvělou možností, jak zadarmo oživit vaši vánoční dekoraci a můžete do něj zapojit celou svoji rodinu. Můžete přitom použít další materiály, které byste jinak vyhodili nebo nevyužili. Během článku se k němu ještě jistě vrátíme.

NABÍDKA VÁNOČNÍ VÝZDOBY

Vločky z papíru

Klasikou mezi domácí vánoční dekorací jsou vločky z papíru, které velikostí a tvarem naprosto povolují uzdu vaší kreativitě. Říká se, že nikdy nespadnou dvě stejné vločky, což rozhodně vybízí ke zkoušení a vytváření různých tvarů papírových vloček. Co budete potřebovat je papír, nůžky a nápad. Mnoho dětí, ale i dospělých, má na začátku chvilku problém s tím, že si omylem odstřihnou střed vločky. Myslete na to, že když dvakrát přeložíte papír, tak roh, ve kterém jsou obě přeložení je střed vaší vložky. Na hotovou vločku pak můžete navléct niť a pověsit například na vánoční stromeček, dveře či jiné části domácnosti.

Vločky z papíru je však možné přilepit přímo na okno, čímž vyzdobí jinak prázdný prostor oken. Doporučujeme k tomu místo klasického papíru použít samolepící dekorační papír, který z jedné strany lepí. Myslete však na to, aby měla vločka stabilní konstrukci, jinak budete při přilepování pravděpodobně mít menší potíže.

Dřevěné baňky

Vánoční baňky mohou být i z jiného materiálu než plastu. Čím dál oblíbenější jsou dřevěné baňky, které již na trhu naleznete vyzdobené a připravené k pověšení. Náš cíl je si však udělat vlastní vánoční dekoraci, a to můžeme i v případě dřevěných baněk. Základem je sehnat dřevěné koule. V drtivé většině případů naleznete dřevěné koule pro aromaterapii, avšak někteří prodejci nabízejí broušené koule různých průměrů právě pro dekorativní účely.

Lidé v rodinných domech s dílnou se soustruhem si však dokážou poradit sami, přičemž mluvíme o již zmíněném upcyclingu. Skvěle se k tomu hodí zbytky z různých hranolů, které se používají pro střešní výstavby či interiérové úpravy. Nyní již přichází řada na zdobení, které v klasickém případě probíhá pomocí barev.

My vám však poradíme ještě jednu možnost, jak krásně dřevěné baňky vyzdobit. Budete k tomu potřebovat elastickou lepicí pásku, lepidlo a glitry nebo třpytky. V prvním kroku si připravíte nádobu ze třpytek, následně si lepicí páskou obalíte půlku baňky a druhou půlku baňky natřete lepidlem. Následně baňku vložte do nádoby s glitry a kompletně ji v ní ponořte. Tam, kde byla baňka natřená lepidlem se glitry přilepí a po oddělání lepicí pásky zůstane druhá půlka baňky v původním dřevěném stylu. Samozřejmě můžete úhel či množství glitrů měnit podle toho, kde všude natřete na dřevěnou kouli lepidlo.

Papírová baňka na zavěšení

Papírové baňky

Vánoční baňky mohou být i z papíru a tím nemyslíme zmuchlaný papír pověšený na strom. Poradíme vám, jak jednoduše vytvořit krásné a jedinečné papírové baňky. Budete k tomu potřebovat nůžky, lepidlo, malé nafukovací balónky, štětec a papír. Důležitá je příprava. Nastříhejte si papír na velmi tenké proužky (kolem 0,5 cm) a nafoukněte balónek. Mělo by se opravdu jednat o velmi malý balonek kolem průměru 10 cm.

Nachystejte si lepidlo do například plastového kelímku a pomocí štětce nanášejte lepidlo na balónek. Následně začněte v různých směrech přilepovat papírové proužky. Tento proces opakujte. Nechte si však i volný prostor mezi proužky, protože to bude působit nevšedním a lehkým dojmem a samozřejmě se potřebujeme zbavit míčku. Když budete mít kouli hotovou, tak ji nechte pár hodin zaschnout a následně opatrně propíchněte míček. Potom jej velmi opatrně vyjměte nebo rozstříhejte. Výsledkem jsou krásné papírové koule, které se dají pomocí nitě jednoduše pověsit na vánoční stromeček.

Papírové postavičky

Naprostou klasikou jsou samozřejmě andělíčci, sovičky, ježíšek a další postavičky z papíru, přičemž se kreativitě meze nekladou. Mohou být ozdobou vánočního stromku, ale taky jako vánoční dekorace na stůl. O vánoční dekoraci na stůl jsme psali v našem článku Vánoční dekorace na stůl, ve které naleznete spoustu prakticých rad a tipů. Většinou se přitom používá více vrstev různobarevných papírů lepených k sobě. Můžeme se přitom vrátit k upcyclingu a využít, co máme doma. Na tělo postaviček můžete použít prázdnou ruličku od toaletního papíru, která nabízí pevný základ hlavně pro dekorace, které budou stát na stole či komodě.

Závěr

Vytváření vlastních dekorací má několik výhod. Jednou z nich je, že za ní vesměs nemusíte utrácet peníze. Nejčastěji vám k tomu stačí vybavení, které máte doma. I materiál pro vánoční dekorace můžete najít doma a nejlepší variantou je již zmíněný upcycling, při kterém ke tvorbě dekorace využijete jinak odpadních materiálů. Nejdůležitější výhodou je však jistě to, že k výrobě vánoční dekorace můžete zapojit celou rodinu a zábavnou formou si užít společné chvíle. Věříme, že jsme vás k tomu našim článkem příjemně inspirovali.