Logo Logo
Jak prát povlečení
  • 03.11.2021
  • povlečení, ložní prádlo,

Postel je jedním z našich nejoblíbenějších prostorů v bytě a co je lepší než se pořádně zachumlat do deky. Pravidelné praní povlečení by tak mělo být jedním ze základních úkonů proto, aby bylo vždy voňavé a hygienické. Nepochopitelně však existuje mnoho nejasností o tom, jak a jak často byste měli své povlečení prát. V našem článku jsme se tomu podívali na kloub.

Jak prát povlečení

Jak prát povlečení

Podíváme se na nejčastější otázky spojené s praním povlečení a projdeme si nejčastější chyby, které před, během i po jeho praní vznikají. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak prát ložní prádlo.

Jak často prát povlečení

Pro zdravý spánek a předejití alergií by se mělo povlečení měnit a prát co 14 dnů. Hlavně pokud jste alergičtí na roztoče či prach je velmi důležité dodržovat intervaly pro výměnu povlečení. V tomto případě je dokonce vhodnější měnit povlečení každý týden.

Intervaly praní se však mění i s dalšími faktory. V případě vší dětské byste po každém ošetření měli prát ložní prádlo na 60 °C. Pokud se dostanete do kontaktu se vši muňkou, kterou budete více znát pod lidovým pojmem „filcka“, tak by se ložní prádlo mělo měnit a prát na 60 °C každý den! Taky v případě nemocí byste zvýšit intervaly výměny a praní povlečení. Rozdíly jsou taky v ročním období a kdo zásadně spí nahý, ten by měl své ložní prádlo měnit taktéž jednou týdně. Související je také pyžamo, které by se mělo měnit co 2–4 dny.

Před použitím nově koupeného povlečení rozhodně doporučujeme si jej vyprat. Často jdou z nového ložního prádla cítit ještě chemikálie z výroby. Praním tak nejen své nové povlečení provoníte, ale zbavíte se jemných nečistot, která se do prádla dostaly před balením. Existují i momenty, kdy by se ložní prádlo měnit nemělo, což je hlavně spojené s tradicemi, které se obecně zaměřují na uklízení a pořádek během důležitých datumů a svátků. Příklad může být Nový rok, během kterého byste neměli prát, věšet prádlo, žehlit ani uklízet, protože byste se tím zbavili novoročního štěstí.

NABÍDKA POVLEČENÍ

Teplota praní ložního prádla

Nové technologie a energeticky úsporné prvky moderních praček umožňují v dnešní době velmi spolehlivě vyprat prádlo i při nižších teplotách. To znamená, že můžete na nízké teploty prát nejen jemné tkaniny, ale také bavlnu či polyester ekologičtějším a hospodárnějším způsobem. Kromě toho lze přidat hygienický oplach, který zabíjí bakterie. Na 60 °C by provlečení měli prát hlavně alergici. Kromě toho byste na 60 °C měli jednou měsíčně pustit pračku naprázdno, čímž se zbavíte případných nečistot a zabráníte nechtěným pachům.

Nejčastější chyby při praní povlečení

Již tedy víme, jak často prát povlečení a jaké teploty pro něj zvolit. Stále se však setkáváme s opakujícími se chybami vznikající před, během i po vyprání ložního prádla. Nyní je tedy čas si je projít a navrhnout správné řešení.

Vysoká teplota praní

Povlečení musí být práno při 60 °C, jinak se nezbavíte pachů, bakterií a nečistot – toto pravidlo je již zastaralé v současné době jsou moderní pračky schopné kompletně vyčistit prádlo i při nízkých teplotách. Samozřejmě roli hraje i materiál, barva či vzorování povlečení.

Saténové povlečení

Nízká frekvence praní

Na praní povlečení se dokáže zapomenout i přes to, že s ním jsme zhruba 6 až 8 hodin denně v kontaktu. Jelikož přes noc přirozeně ztrácíme vlasy, pokožku či se potíme, tak se povlečení celkem rychle znečistí. Díky tělesné teplotě a již zmíněnému pocení vzniká pod dekou vlhké a teplé klima, které je ideálním prostředím pro množení bakterií a roztočů. Nepravidelným praním si zaděláváte na vznik alergií.

Špatný prací prostředek

Velké množství lidí používá na všechno prádlo jeden prací prostředek, což není správné. Pro praní bílého povlečení a prostěradla by se měl používat prací prostředek s obsahem bělidla, které vám zaručí, že vaše prádlo čase nezešediví či nezežloutne. Barevné povlečení by však s tímto pracím prostředkem ztratilo barvu, a proto je potřeba pro něj použít prací prostředek na barevné prádlo. Pro tmavé prádlo existují speciální prací prostředky pro černé a tmavé prádlo.

Také materiál hraje velikou roli při volbě správného pracího prostředku pro praní povlečení. Satén, hedvábí a len by se měli prát jemným pracím prostředkem. Ten má nízkou hodnotu pH, čímž chráníte přírodní vlákna povlečení. V případě že použijete univerzální prací prostředek, tak vlákna zdrsní a nebudou tak jemná na dotek.

Na co byste při praní ložního prádla měli zapomenout jsou změkčovadla, která naruší strukturu citlivých vláken. Také při praní bavlněného povlečení se od změkčovadel odstupuje. Snižuje totiž nasákavost materiálu, což může způsobit problém hlavně v létě, kdy se víc potíme.

Nevhodná manipulace s ložním prádlem

Do pračky dávejte ložní prádlo v kompletní sadě. Díky tomu jsou barvy povlečení sladěné a perete dohromady jeden materiál. Hrubý materiál praný společně s jemným materiálem by jej v pračce mohl poškodit. Pokud perete povlečení v sadě, množství je pak přesně přizpůsobeno bubnu. Pokud se v bubnu nachází malé množství prádla, tak plýtváte vodou a energiemi. Pokud je však v bubnu až moc prádla, tak jednotlivé díly prádla správně nevyčistíte a vaše prádlo bude i po dokončení praní špinavé.

Také je důležité povlečení před vložením do pračky obrátit naruby. Tím chráníte jeho barvy a či případné vzory. Zip či knoflíky povlečení by měly před praním být vždy zapnuté, čímž zajistíte že se povlečení nezamotá v jednom kusu prádla a nevznikne z něj jedna velká koule. Kromě neefektivního praní by tím mohlo dojít k poškození mechanismu pračky. Jednotlivé zoubky otevřeného zipu mohou v pračce poškodit ostatní prádlo, což je další důvod pro zapnutí zipu před praním.

Špatně zvolený program

Většina moderních praček má speciální program určený pro praní povlečení, který je vhodný hlavně pro nejpoužívanější typy povlečení z bavlny a mikrovlákna. To znamená na materiály, které mohou být prané při 60 °C. U starších praček můžete na ložní prádlo použít program pro barevné a bílé prádlo. Ložní prádlo vyrobené z jemných vláken, jako je hedvábí, by se naopak mělo prát v programu jemné prádlo. Moderní pračky mají i vlastní program na praní hedvábí.

Nevhodné sušení

Chyby můžete dělat i při sušení prádla, protože ne všechny materiály povlečení jsou do sušičky vhodné. Bavlněné či lněné povlečení můžete většinou do sušičky vložit, avšak hedvábí či mikrovlákno by mělo schnout na vzduchu. Vždy však existují výjimky, a proto je důležité dbát na pokyny uvedené na povlečení. Přitom hledejte symbol v podobě čtverce, ve kterém je kruh. Jestliže je tento symbol přeškrtnutý pomocí X, tak toto povlečení nesmí být sušeno v sušičce prádla. Pokud se v kruhu nachází tečka, tak je prádlo možné vložit do sušičky.

Pokud se vaše ložní prádlo může v sušičce sušit pouze na jemný cyklus, tak doporučujeme k tomu do sušičky vložit koule do sušičky, které pomáhají zrychlit proces sušení a zajistí měkkost prádla. V případě že vaše prádlo do sušičky nesmí, tak se nic neděje. Často je toto povlečení z relativně rychleschnoucích materiálů.

NABÍDKA POVLEČENÍ

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Na to, jak často jsme s ložním prádlem v kontaktu panuje kolem jeho údržby a praní stále mnoho nejasností. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak správně prát povlečení. Pokud si hledáte nové povlečení a přesně nevíte, jaké zvolit, tak v našem článku Které povlečení je to pravé? - Porovnání typů ložního prádla naleznete spoustu užitečných rad a tipů!