Logo Logo
Jak vyrobit velikonoční dekorace
  • 11.01.2022
  • dekorace, velikonoční dekorace,

Velikonoce jsou za dveřmi a vás napadlo si naladit domácnost velikonoční dekorací? Není však nutné si ihned velikonoční dekoraci kupovat. V našem článku vám poradíme, jak si vyrobit velikonoční dekorace a co by rozhodně mělo být její součástí.

Jak vyrobit velikonoční dekorace?

Jak vyrobit velikonoční dekorace

Nejprve se podíváme na to, kdy byste vlastně měli vůbec začít s velikonočním zdobením a naopak, kdy pak velikonoční dekoraci po Velikonocích schovat. Následně si projdeme to, co by rozhodně mělo být součástí každé velikonoční dekorace a jestli je fakt lepší si velikonoční dekoraci vyrobit či koupit. Na závěr vám pak poradíme, jak správně obarvit velikonoční vejce a další tipy, jak vytvořit nejlepší velikonoční dekoraci. Pojďme na to!

Kdy mohu začít zdobit?

Zdobit domov velikonočními dekoracemi je velice oblíbené. Pokud chcete, abyste vašemu domovu dodali velikonoční atmosféru co nejdříve, tak máte několik možností. Jakmile se rozhodnete začít zdobit velikonočními dekoracemi, je potřeba věnovat velice pozornost správné atmosféře. Začít můžete velice brzy. Většina lidí začíná zdobit velikonočními dekoracemi už v březnu

Kdy začít velikonoční dekoraci uklízet?

Ačkoli jsou Velikonoce již u konce, tak nemusíte dekoraci okamžitě sundávat. Je ale dobré myslet na to, že časem by se mohla stát lapači prachu a neaktuální dekorací. Doporučujeme týden po Velikonocích začít se sklízením velikonoční dekorace.

DEKORACE

Jak vypadá dokonalá velikonoční dekorace?

Pokud jde o dokonalou velikonoční výzdobu, je pár věcí, které jsou zásadní. Jednou z nejdůležitějších věcí je mít dobře nazdobený velikonoční stůl. Velikonoční atmosféru můžete navodit i pomocí velikonočního osvětlení v podobé světelné dekoraceDalší důležitou součástí velikonoční výzdoby je výběr správných dekorací. Důležité je vybrat dekorace, které jsou v souladu s velikonoční tématikou. Můžete najít různé velikonoční dekorace, včetně kraslic, zajíčků, kuřátek a dalších.

Přírodní velikonoční věnec Ego Dekor Easter Eggs

Pokud chcete své velikonoční výzdobě dodat osobitý nádech, pak byste měli zvážit vytvoření domácích dekorací. K tomuto účelu můžete použít různé materiály. Pokud máte například děti, které by se rády zapojily do procesu zdobení, můžete je požádat, aby vám pomohly s výrobou velikonočních vajíček. V každém případě, když dáte Velikonocům osobitý nádech, bude to opravdu výjimečné – zvláště pokud tak uděláte pomocí domácích dekorací nebo materiálů, které naleznete doma. Tomuto procesu se říká upcycling, o kterém jsme již psali ve článku 5 tipů na vánoční dekorace.

Jednou z nejdůležitějších částí zdokonalování vaší dekorace je zvážení všech detailů. Jaké květiny chci na svůj stůl? Chci konkrétní barevné schéma? Mám zahrnout svíčky a další možnosti osvětlení? Je nezbytné myslet na tyto druhy věcí, než začnete zdobit zbytek vašeho domova. Někteří lidé rádi zahrnou do své velikonoční výzdoby nějaké jídlo, ale to není opravdu nutné, pokud to nechcete. Nicméně pokud se rozhodnete pustit například do pečení, pak se ujistěte, že vybíráte věci, které souvisí s Velikonocemi. Například vajíčka a zajíčci jsou úzce spjati s velikonočními oslavami; proto je můžete použít jako dekorace na stůl nebo je dokonce podávat návštěvám.

Pokud se dá o velikonočním zdobení něco říct, pak je to toto: bavte se tím, užijte si to! I když existují specifické pokyny, pokud jde o zdobení na Velikonoce, existuje velký prostor pro kreativitu a personalizaci. Můžete dokonce požádat členy své rodiny, aby vám pomohli s dekorací – zabaví je to a zároveň vytvoří vzpomínky. Na závěr pamatujte, že velikonoční výzdoba nemusí být náročná ani extravagantní. Ve skutečnosti, pokud budete postupovat podle těchto pokynů, budete moci vytvořit krásnou velikonoční atmosféru, aniž byste ztráceli příliš mnoho času nebo prostředků na přípravu.

Koupit dekoraci nebo si ji vyrobit sami?

Pokud jde o velikonoční dekorace, je třeba zvážit několik věcí. Jednou z možností je nákup velikonočních dekorací. Jedná se o rychlou a snadnou možnost a můžete si vybrat z různých možností. Pokud však chcete svým velikonočním dekoracím dodat osobitý nádech, možná budete chtít zvážit, zda je vyrobit sami. Tato možnost vyžaduje více času a úsilí, ale výsledky mohou opravdu stát za to.

Při výrobě vlastních velikonočních dekorací je třeba mít na paměti několik věcí. Nejprve se musíte rozhodnout pro téma. To vám pomůže určit, jaký typ dekorace chcete vyrobit. Inspiraci pro motivy velikonoční výzdoby můžete najít online nebo v časopisech. Jakmile máte téma, můžete začít vytvářet dekorace. Může to být tak jednoduché, jako namalovat vajíčka a použít je k velikonoční výzdobě nebo zdobení látky k výrobě utěrek či kapesníků. Kreativní možnosti jsou nekonečné!

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že pro výrobu vlastních dekorací můžete použít jakýkoli materiál, který se vám líbí. Vyzkoušejte některé z níže uvedených nápadů a inspirujte se jimi:

  • Ozdobte skořápky vajec barvou, třpytkami, decoupage (ubrousková technika) nebo samolepkami
  • Vyrobte si čokoládového zajíčka
  • Natřete tematicky kartonové krabice a svažte je provázkem, abyste vytvořili 3D zobrazení
  • Použijte polymerovou hmotu k vyřezávání figurek nebo jiných předmětů
  • Pohrajte si s kameny, naplaveným dřevem, vinnými révy a dalšími přírodními materiály

I když nepatříte mezi kutily, vytvořit si vlastní velikonoční dekorace může být opravdu obohacující. Je to skvělý způsob, jak projevit svou osobu v tomto svátečním období roku. Takže shromážděte své přátele a rodinu, vyberte si téma a začněte tvořit!

Jak se kreslí velikonoční zajíček

Velikonoční zajíček je velmi oblíbenou dekorací v době Velikonoc. Můžete jej kreslit různými technikami, nejčastěji se však používá tuš, akvarel nebo pastel. Kreslí se velmi jednoduše. Zajíčci jsou nejčastěji malovaní červenou, bílou, oranžovou nebo žlutou barvou, ale můžete jej kreslit i z jiných barev. Jako dekorace pak nachází malovaný zajíček místo na okně, komodě, poličce nebo stole.

Sada 4 dekorativních velikonočních vajíček v boxu Ego Dekor

Jak namalovat velikonoční vajíčka

Velikonoční vajíčka se barví různými barvami, protože se lidé tradičně domnívají, že takováto barva přinese štěstí a je obecně dobrým znamením. Barvení velikonočních vajec je velmi starobylou tradicí, která sahá hluboko do minulosti. Správně obarvená velikonoční vajíčka mají velký symbolický význam, velikonoční barvy dokreslují velikonoční atmosféru. Při barvení velikonočních vajec je nutné dbát na to, aby byly velikonoční vajíčka různě barevná, přičemž jedno bylo modré, druhé žluté a třetí zelené – to jsou barvy obvyklé u velikonočních dekorací. Přidá to na různorodosti, barevnosti a veselosti vaši velikonoční atmosféry. Pokud jde o správné barvení velikonočních vajíček, tak jsou nejčastěji kompletně zbarvená, což znamená, že jsou barevná od koruny až ke spodu.

Jak vyfouknout velikonoční vejce?

Nástrojem velmi oblíbeným při vyfukování velikonočních vajec jsou velké hroty, jako je např. kuchyňský nůž a dlouhá špejle s ostrou špičkou. Udělejte si na každé straně do vajíčka dírku a foukáním do jedné strany vyfoukněte žloutek s bílkem. Foukejte však opatrně, aby se tlakem nenatrhnul druhý otvor, který by se následně rozkřupnul a rozlomil.

Jak vyrobit velikonoční vajíčko z papíru

Připravte si:

  • Čtvrtku A4 papíru
  • Tužku
  • Lepidlo
  • Špendlík

Postup:

  • Nejdříve si na čtvrtku A4 vystřihněte velikonoční vajíčko. Použijte tužku a obrys velikonočního vajíčka značte velmi jemně. Lepidlem pak utěsněte hranu obrysů.
  • Vajíčko ozdobte velikonočními kytičkami.
  • Nakonec velikonoční vajíčko ozdobte vzkříšeným Kristem. Vytvořit ho můžete ze špendlíku, stačí z části povolit úhel a uprostřed jakoby na něj napojit malý špendlíkový kousek. Poté to velmi opatrně utrhnete a na praporu upevněte velikonoční kytičky.

DEKORACE

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při vytváření velikonoční dekorace byste měli následovat pár kroků, avšak samozřejmě fantazii se meze nekladou a jen to tak dokreslí váš osobní vkus, který koreluje se stylem domácnosti. Věříme, že jsme vás v našem článku dokázali inspirovat k výrobě nejlepší velikonoční dekorace!