Logo Logo
Rozkládací pohovka jako postel?
  • 03.11.2021
  • rozkládací pohovka, rozkládací sedačka,

Ložnice bez postele je pro mnohé lidi něco nepředstavitelného. Může se však stát, že pokoj prostě nenabízí dostatek místa k tomu, aby se tam postel vešla. Hlavně v případě malých bytů jsou velmi oblíbené rozkládací pohovky. Co je lepší? Postel nebo rozkládací pohovka? To se paušálně nedá říct. V našem článku se však podíváme na vlastnosti, výhody a nevýhody rozkládací sedačky jako postel.

Velká rozkládací pohovka

Rozkládací pohovka jako postel?

Nejprve si projdeme, jakým typem sedací soupravy je rozkládací pohovka a zda je vůbec určená pro každodenní spaní. Existuje totiž mnoho faktorů, které musí rozkládací pohovka dodržet, aby se alespoň částečně vyrovnala posteli. Přesně to si projdeme v poslední části našeho článku, která je zaměřená na důležitá kritéria výběru rozkládací pohovky pro každodenní spánek. Pojďme na to!

Co je rozkládací pohovka

Jak již název napovídá je rozkládací pohovka typ sedací soupravy, která se dá v podstatě rozložit na postel. Taky se někdy používá pojmem rozkládací sedačka. Modely mají integrovanou matraci a často i laťový rošt. Liší se však svým typem rozkládacího systému. Pokud vás zajímá, jaká jsou nejdůležitější kritéria výběru nové rozkládací pohovky, tak vám doporučujeme článek Jak vybrat rozkládací pohovku, ve kterém naleznete spoustu praktických rad a tipů l výběru nové rozkládačky. 

NABÍDKA ROZKLÁDACÍCH POHOVEK

Je rozkládací pohovka pro každodenní spaní?

Pokud nabízí potřebný komfort, tak není důvod, proč nepoužívat rozkládací pohovku pro každodenní spaní. Jinak řečeno, v některých bytech nemáte ani moc na výběr. Velmi však záleží na modelu rozkládací pohovky. Jako u každého nábytku naleznete i velmi levné modely rozkládací pohovky, které jsou nekvalitně zpracované a nevhodné pro každodenní spaní.

Při výběru nové rozkládací sedací soupravy je důležité myslet na to, že správný spánek je důležitý pro naše fyzické i duševní zdraví. Pokud chcete ušetřit při vybavení bytu, tak rozkládací pohovka určená pro denní použití není zrovna nábytek, na kterém byste měli šetřit. V každém případě je rozkládací pohovka dobrou postelí pro hosty. Nabízí dostatek pohodlí na to, aby na ni strávili několik nocí, a lze ji rychle znovu složit a použít jako gauč.

Kritéria výběru

Pokud jste rozhodnuti, že chcete rozkládací pohovku pro každodenní spaní, tak si nyní projdeme důležitá kritéria a faktory, které byste měli při výběru nové rozkládací sedačky mít na paměti.

Kůže nebo látka?

Výběr potahu rozkládací pohovky je čistě otázka vašeho vkusu a preferencí. V podstatě máte na výběr mezi látkovým potahem, koženým potahem a potahem z nepravé kůže. Kůže a umělá kůže mají příjemný hladký povrch, přičemž je umělá kůže méně náročná na údržbu. Pro látkové potahy rozkládací sedačky se nejčastěji používá bavlna a mikrovlákna. Bavlna je přitom velmi příjemná na dotek a díky svým vlastnostem vhodná pro alergiky. Taky pro rodiny s dětmi je bavlněný potah skvělou volbou, protože je velmi robustní a odolný. Velmi podobné vlastnosti nabízí i oblíbený potah z mikrovláken.

Rozkládací sedačka

Pružinová nebo pěnová matrace?

Aby každodenní spaní na rozkládací pohovce nebylo časem mučení, tak je výběr správné matrace velmi důležitý. Na výběr máte mezi pěnovou a pružinovou matrací, přičemž každá má své vhodné použití, výhody a nevýhody. Pěnová matrace drží skvěle teplo a ergonomicky podepírá vaše tělo. Není však vhodná pro těžší lidi.

Pružinová matrace je prodyšná a je ideální variantou pro lidi s lehkým nočním pocením. Je také vhodná pro těžší lidi, kterým nabízí optimální podporu. Pokud chcete vědět, který typ matrace je přesně pro vás a zda existují další alternativy, tak se začtěte do našeho článku Pružinová nebo pěnová matrace, ve kterém jsme si oba typy podrobně rozebrali.

Rozměry a rozkládání

Než se rozhodnete pro konkrétní model rozkládací pohovky, tak byste si měli vyměřit prostor, ve kterém bude pohovka stát. Velmi přitom záleží na systému rozkládání pohovky. Liší se přitom pohovka pro podélné spaní a pro příčné spaní.

Rozkládací pohovka pro podélné spaní má roztahovací mechanismus a matraci schovanou uvnitř pohovky, kterou roztáhnete směrem od pohovky pryč. Tím získáte svůj prostor ke spánku. Šířka prostoru pro sezení je tak stejný jako šířka pro spaní. Nezapomeňte, že k celkové šířce pohovky musíte přičíst případné opěrky rukou.

Pro příčné spaní se rozkládá opěrná část rozkládací pohovky, čímž vznikne rovná plocha pro spánek. Šířka pro spaní je tak rovna hloubce pohovky a délce opěrky zad. Tento mechanismus je vhodný pro pohovky, které budou umístěny dále od stěny, abyste mohli opěrku jednoduše sklápět. V našem článku Jak vybrat rozkládací pohovku jsme si toto téma rozebrali detailněji.

Pár rad ke správné údržbě

Aby vaše rozkládací pohovka vypadala i po dlouhé době každodenního užívání a rozkládání dobře, tak pro vás máme pár rad a tipů, jak o ni správně pečovat.

  • Pro čištění byste měli dbát na pokyny od výrobce, ve kterých naleznete informace jak správně a s jakými prostředky pečovat o potah pohovky.
  • Rozkládací pohovku pravidelně vysávejte, abyste odstranili drobky a prach. Používejte k tomu ruční vysavač nebo snižte intenzitu vysávání klasického vysavače na nejnižší stupeň a použijte k vysávání nástavec na čalounění.
  • Pohovku s koženou sedačkou byste měli pravidelně impregnovat, abyste ji chránili před nečistotami a vlhkostí.
  • Čerstvé fleky na látkovém potahu byste měli co nejrychleji potřít savým hadříkem. Hadřík na flek jemně přitlačte. Nepokoušejte se s hadříkem drhnout nebo tvrdě tlačit do sedačky. Pokud se fleky již lehce zatáhly, tak často pomůže voda s trochou saponátu na nádobí.
  • Malé fleky na kožené sedačce můžete vyčistit pomocí rozpuštěného kousku mýdla v destilované vodě.
  • Doporučujeme si pořídit deku nebo topper, který potah chrání před opotřebením.
  • Po použití rozkládací pohovky byste ji ráno měli před složením nechat vyvětrat, aby měla v noci vzniklá vlhkost čas uschnout.

NABÍDKA ROZKLÁDACÍCH POHOVEK

Závěr

Rozkládací pohovka je rozhodně praktickým řešením do menších bytů. Zmínili jsme se o ní i v našem článku Obývací pokoj - funkční nábytek pro příjemné posezení, ve kterém naleznete spoustu informací a tipů. Pokud splní určité kvalitativní parametry, tak není důvod, proč by nemohla být použita pro každodenní spaní. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, které parametry, faktory a kritéria to jsou a jak vybrat tu správnou rozkládací pohovku.